20+ godina
sa vama
zaokret monetarne politike

Indija sve bliža smanjivanju kamatnih stopa

Autor: Biznis.ba
Foto: Indija / Ilustracija
Indijska centralna banka je napravila prvi korak ka smanjenju kamatnih stopa, ublažavajući svoj relativno oštar dosadašnji stav, i time se pridružila drugim centralnim bankama u zaokretu monetarne politike.

Komitet za monetarnu politiku glasao je pet prema jedan da se referentna stopa otkupa zadrži na 6,5 posto, u skladu sa prognozama većine ekonomista koje je anketirao Bloomberg. Komitet je jednoglasno odlučio da promijeni svoju zvaničnu poliitku u „neutralnu“ prvi put od juna 2019.

Guverner Šaktikanta Das rekao je da bi inflacija cijena hrane mogla da se smanji u narednim mesecima, dok se čini da je bazna inflacija, koja isključuje promjenljive troškove hrane i energije, već dostigla nizak nivo. Izgledi za indijski ekonomski rast ostali su netaknuti, dodao je, uz privatnu potrošnju i investicije koje rastu istovremeno.

„Komitet je odlučio da promijeni stav u neutralan i da nedvosmisleno ostane fokusiran na trajno usklađivanje inflacije“, rekao je on u televizijskom obraćanju.

Državne obveznice su najviše napredovale od februara, pri čemu je prinos na desetogodišnje hartije od vrijednosti pao za sedam baznih poena na 6,74 posto. Rupija se malo promijenila, dok su akcije povećale dobitke.

Potez indijske centralne banke postavlja uslove za smanjenje kamatnih stopa, vjerovatno već na sljedećem sastanku u decembru. Promena politike dolazi nakon što su Federalne rezerve SAD prošlog mjeseca pokrenule talas popuštanja kamata.

„Iznenadna odluka da se stav promijeni u neutralan naglašava rastuće povjerenje u postizanje ciljeva inflacije“, rekao je Anubuti Sahaj, ekonomista u Standard Chartered Plc.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba