20+ godina
sa vama
cijene rastu

Inflacija u Japanu blago porasla u julu

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Japan je u julu zabilježio oporavak inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, porasle su u julu za 2,7 posto na godišnjoj razini, nakon što su u lipnju porasle za 2,6 posto, prenosi francuska novinska agencija AFP.


Inflaciji su najviše pridonijele rastuće cijene struje i plina, prerađene hrane i premije osiguranja automobila, objavilo je japansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Isključujući cijene svježe hrane i energenata, inflacija je u srpnju iznosila 1,9 posto na godišnjoj razini, nakon što se mjesec prije zaustavila na 2,2 posto.

Japan je jedna od rijetkih razvijenih zemalja koja u proteklom razdoblju, uprkos visokoj inflaciji - lani je prosječno iznosila 3,1% na godišnjoj razini i time bila najviša od 1982. godine - dugo nije dizala kamatne stope i inzistirala je na labavom monetarna politika, prenosi SEEbiz. Na prvo povećanje od 2007. i odustajanja od negativnih kamata odlučila se tek u ožujku, a sada se na tržištima nagađa kada bi moglo doći do novog povećanja.

Zamjenik guvernera Banke Japana je početkom ovog mjeseca rekao da će zbog volatilnosti tržišta inzistirati na vrlo labavoj monetarnoj politici.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba