20+ godina
sa vama
pboc

Kina predstavila niz mjera za jačanje ekonomije

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Kineska centralna banka (PBOC) predstavila je veliki paket mjera s ciljem oživljavanja posrnule ekonomije zemlje. Guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, najavio je planove za smanjenje troškova zaduživanja i dopuštanje bankama da povećaju svoje zajmove.

Guverner Pan je rekao i da će centrlna banka smanjiti količinu gotovine koju banke moraju držati u rezervi – poznatu kao omjeri obvezne rezerve. Oni će se u početku smanjiti za pola postotnog boda, prenosi BBC, čime se očekuje da će osloboditi oko bilion juana odnosno oko 128 milijardi eura.

Pan je dodao da bi kasnije tokom godine moglo doći do još jednog smanjenja.

Daljnje mjere usmjerene na poticanje kineskog krizom pogođenog tržišta nekretnina uključuju smanjenje kamatnih stopa za postojeće hipoteke i smanjenje minimalnih predujmova za sve vrste domova na 15 posto.

Industrija nekretnina u Kini bori se s velikim smanjenjem kupnje ali i gradnje od 2021. godine. Nekoliko poduzetnika je propalo, ostavljajući veliki broj neprodanih kuća i nedovršenih građevinskih projekata, prenose Financije hr.

Nove mjere ekonomskog poticaja Kineske centralne banke dolaze samo nekoliko dana nakon što je američka centralna banka snizila kamatne stope po prvi put u više od četiri godine s većim smanjenjem od uobičajnog.

Ovaj potez dolazi nakon što je niz razočaravajućih podataka povećao očekivanja u posljednjih nekoliko mjeseci da će drugo najveće svjetsku ekonomiju ove godine propustiti svoj cilj rasta od pet posto.

Tržišta dionica u Aziji naglo su porasla nakon ove objave. U poslijepodnevnim satima, glavni berzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu bili su viši za više od tri posto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba