20+ godina
sa vama
podaci

Kineska industrija i maloprodaja podbacile u augustu

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Maloprodaja, industrijska proizvodnja i urbana ulaganja u Kini u augustu su rasli sporije od očekivanog, prema podacima Državnog ureda za statistiku objavljenim u subotu.

Maloprodaja je porasla za 2,1% u augustu u odnosu na godinu prije, što je iznevjerilo očekivanja od 2,5% rasta među ekonomistima koje je anketirao Reuters. To je također bilo sporije od povećanja od 2,7% u julu.

Internetska prodaja fizičke robe porasla je za nešto manje od 1% u augustu u odnosu na godinu prije, prema izračunima službenih podataka CNBC-a.

Industrijska proizvodnja porasla je za 4,5% u kolovozu u odnosu na godinu prije, zaostajući za rastom od 4,8% koji je predviđao Reuters. To je također označilo usporavanje u odnosu na rast od 5,1% u julu, prenosi SEEbiz.

Uprkos promašaju, industrijska proizvodnja i dalje je rasla brže od maloprodaje, "odražavajući strukturnu neravnotežu ukorijenjenu u kineskom gospodarstvu, s jačom ponudom i slabijom potražnjom", rekao je Darius Tang, pomoćnik direktora za korporacije u Fitch Bohua.

Firma očekuje da će kineska vlada vjerojatno objaviti dodatne, postupne poticaje u četvrtom tromjesečju kako bi podržala potrošnju i nekretnine, rekao je Tang.

Ulaganja u fiksnu imovinu porasla su za 3,4% u razdoblju od januara do augusta, što je sporije od predviđanja rasta od 3,5%.

Stopa nezaposlenosti u gradovima iznosila je 5,3% u augustu, što je porast u odnosu na 5,2% u julu.

Među ulaganjima u fiksnu imovinu, infrastruktura i proizvodnja usporili su rast na godišnjoj razini u kolovozu u usporedbi sa julom. Ulaganja u nekretnine pala su za 10,2% tokom godine do augusta, istim tempom pada kao u julu.

Glasnogovornik Nacionalnog ureda za statistiku Liu Aihua pripisao je porast nezaposlenosti utjecaju sezone diplomiranja. No rekla je da stabilizacija zaposlenosti zahtijeva više rada.

Ove je godine Zavod za statistiku objavio stopu nezaposlenosti za osobe u dobi od 16 do 24 godine koje nisu u školi nekoliko dana nakon šire objave nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti mladih u julu je iznosila 17,1 posto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba