20+ godina
sa vama
mmf

Kineski poticaji nedovoljni za suzbijanje rizika od deflacije

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Nedavne kineske fiskalne mjere manje su od onoga što je potrebno za rješavanje deflacijskih rizika koji muče drugu najveću svjetsku ekonomiju, prema jednom visokom dužnosniku Međunarodnog monetarnog fonda.

Iako bi nedavne politike, u načelu, mogle povećati prognozu MMF-a od 4,8% rasta za Kinu ove godine, centralna vlada "mora potrošiti" više kako bi se pozabavila padom imovine i olakšala pritisak na cijene, prema Krishna Srinivasan, azijsko-pacifičkoj organizaciji organizacije Šef Odjela.

"Vjerujemo da najavljene mjere neće biti dovoljne jer je domaća potražnja vrlo slaba", rekao je Srinivasan za Bloomberg News u četvrtak u Washingtonu.

"Morate se pobrinuti da se okonča razdoblje pregrijanog tržišta nekretnina. I broj dva, pitanje održivih nasuprot ne-održivim developerima mora se riješiti. "

Kina bi trebala posvetiti oko 5% bruto domaćeg proizvoda stabilizacijom stambenog sektora, dodao je. To bi značilo paket vrijedan oko 6,3 biliona juana (885 milijardi dolara), prema Bloombergovim proračunima na temelju prošlogodišnjih podataka. Iako Srinivasan nije dao vremenski okvir, MMF je početkom ove godine sugerirao da bi takva potrošnja mogla biti propuštena tokom četiri godine.

Ulagači i ekonomisti s nestrpljenjem čekaju više detalja o kineskom planu. Ministar finansija Lan Fo'an ranije ovog mjeseca zavjetovao se da će dopustiti lokalnim samoupravama da koriste posebne obveznice za kupnju neprodanih domova, ali prestao je s pružanjem cijene za taj program, prenosi SEEbiz. Danima ranije, vlada je najavila smanjenje stopa hipoteke i smanjila minimalni uplaćivanje na kupnju druge kuće.

Očekuje se da će oko 50 miliona domaćinstava uštedjeti 150 milijardi juana u hipotekarnim troškovima nakon te inicijative, navodi centralna banka.

Kriza nekretnina obrisala je oko 18 biliona dolara od bogatstva kućanstva, gurajući Kinu u svoj najduži deflacijski niz od 1999. godine, a podaci ovog mjeseca pokazuju ekonomski rast na najslabijim u šest četvrtina.

Na pitanje koliko će vremena trebati da deflator BDP -a - široka mjera cijena u gospodarstvu - da postane pozitivan, Srinivasan je rekao da "samo vrijeme može reći."

"Sve je pitanje kako se bavite temeljnim problemom, a to je da je domaća potražnja vrlo slaba", rekao je.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba