20+ godina
sa vama
zabrana izvoza novčanica

Milijarde dolara i eura stižu u Rusiju uprkos sankcijama

Autor: Biznis.ba
Foto: Pexels
Oko 2,3 milijarde u dolarima i eurima stiglo je u Rusiju otkako su SAD i EU zabranile izvoz svojih novčanica u martu 2022, poslije invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci carine u koje je britanska agencija Reuters imala uvid.

Podaci koji ranije nisu bili objavljeni pokazuju da je Rusija uspjela da zaobiđe sankcije kojima se blokiraju uvoz gotovog novca, i pokazuju da su dolari i euri i dalje korisni za trgovinu i putovanja, iako Moskva nastoji da smanji svoju izloženost čvrstim valutama.

Podaci carine, koje je Reuters dobio od komercijalnog izvora koji evidentira i prikuplja informacije, pokazuju da je keš prebačen u Rusiju iz UAE i Turske, dvije zemlje koje nisu uvele ograničenja u trgovini sa Rusijom. Zemlja porijekla više od polovine transakcije nije navedena u evidenciji, prenosi Ekapija.

Vlada SAD je u decembru zaprijetila kaznama za finansijske institucije koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije kompanijama iz trećih zemalja tokom 2023. i 2024. godine. Rusija je počela da označava dolar i euro kao "toksične" 2022. godine, jer su joj sankcije smanjile pristup globalnom finansijskom sistemu, ometajući plaćanja i trgovinu. Zamrznuto je oko 300 mlrd USD deviznih rezervi Banke Rusije u Evropi.

Carinska evidencija pokriva period od marta 2022. do decembra 2023. godine, a Reuters nije mogao da pristupi novijim podacima.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba