20+ godina
sa vama
Svijet

Ministar ekonomije Njemačke: Bit ćemo siromašniji zbog rata u Ukrajini

Autor: Biznis.ba
French Economy and Finance Minister Le Maire and German Economy and Climate Minister Habeck in Paris

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je izjavio da će Nijemci biti siromašniji zbog agresije Rusije na Ukrajinu, prenosi Klix.ba.

"Nije moguće da ovo završi, a bez da njemačko društvo ne plati cijenu za to. To je nezamislivo. Vjerujem da već plaćamo cijenu koja je mala u poređenju s patnjama u Ukrajini", kazao je Habeck ranije ove sedmice za ZDF.

Agencija za statistiku Njemačke je objavila da je inflacija prošli mjesec u ovoj državi iznosila 7,3 posto, što je najviše u posljednjih 40 godina. Osnovni uzrok ekonomskog pogoršanja jeste poskupljenje plina i nafte. Ovi energenti su skuplji za 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Poskupljenje energenata je bio problem i prije početka rata u Ukrajini. Rat je dodatno doprinio rastu cijena. Zabrinutost zbog ovog problema je posebno izražena u Njemačkoj, jer je najveći evropski kupac ruskih energenata.

Nijemci insistiraju da nastave plaćati ove energente u eurima i dolarima. Rusi su najavili da će, kako su naveli, neprijateljske zemlje morati plaćati u rubljama, prenosi CNN.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba