20+ godina
sa vama
Svijet

MMF: Pandemija će pogoditi ovogodišnje BDP-ove u 170 država

Autor: Biznis.ba

Oko 170 država suočit će se sa smanjenjem bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog posljedica koje je pandemija koronavirusa ostavila na njihove ekonomije, upozoravaju iz vrha Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 - Prije samo nekoliko mjeseci projicirali smo da će 160 nacionalnih ekonomija imati pozitivan rast dohotka po glavi stanovnika -  izjavila je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Ističući kako pandemija nije nalik drugim krizama, ona je kazala da globalna kriza ima višestruke posljedice po zdravlje i ekonomiju i da je kompleksnija i neizvjesnija od drugih, prenosi Anadolu Agency.

- Izgledi su strašni. Očekujemo da će se globalna privredna aktivnost smanjiti na skali na način koji nismo vidjeli od Velike depresije -  kazala je Georgieva.

Komentirajući borbu koju države vode protiv pandemije, šefica MMF-a je kazala da su dosadašnje fiskalne mjere iznosile oko 8 triliona dolara, a da su centralne banke ubrizgale velike injekcije likvidnosti.

Dodala je da je MMF maksimalno podigao kapacitet kreditiranja kako bi brzo osigurao finansijska sredstva svojim članicama.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je koronavirusom zaraženo 2.478.634 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 170.399 oboljelih, a izliječeno je 651.736 osoba.

( FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba