Takozvani skriveni troškovi globalnih prehrambenih sistema iznose oko 10 triliona dolara godišnje, što je oko 10 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je u novom izvještaju Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).
U izvještaju o stanju hrane i poljoprivrede stoji da su ti skriveni troškovi uglavnom uzrokovani nezdravom prehranom i poljoprivredom koja šteti okolišu.
Organizacija sa sjedištem u Rimu objavila je da se u ovogodišnjem izvještaju "razmatra stvarna cijena hrane za održive poljoprivredno-prehrambene sisteme".
"Izvještaj uvodi koncept skrivenih ekoloških, zdravstvenih i društvenih troškova i koristi od poljoprivredno-prehrambenih sistema te predlaže slijedeći pristup - stvarno troškovno računovodstvo (TCA) - za njihovu procjenu."
70 posto troškova posljedica nezdrave hrane
Daleko najveći udio tih troškova, više od 70 posto globalno je posljedica nezdrave prehrane.
Stalan porast udjela masti i šećera, kao i ultraprerađene hrane u prehrani mnogih ljudi predstavlja veliki problem.
Takav način prehrane rezultira pretilošću i posljedično drugim bolestima, što opterećuje zdravstvene sisteme i istodobno uzrokuje gubitke kada je posrijedi radna produktivnost.
Još jedan razlog "stvarne globalne ekonomske cijene" aktualnih prehrambenih sistema je okoliš, ističe FAO.
Tome pridonose emisije stakleničkih plinova i taloženje dušika te neodrživa potrošnja vode.
Zemlje s niskim dohotkom posebno su pogođene ovakvim zdravstvenim, ekološkim i socijalnim troškovima.
Da bi se smanjili tako veliki troškovi i da bi se oni ispravno kvantificirali FAO poziva političare i firme da obavljaju redovite analize.
Vlade bi, primjera radi, mogle koristiti poreze, subvencije i propise za prilagodbu postojećih prehrambenih sistema, stoji u izvještaju, navodi Index.
Takvi bi potezi omogućili da se prepozna i preusmjeri "stvarna cijena" hrane čime bi se prehrambeni sistemi mogli prilagoditi budućnosti.
(Biznis.ba)