20+ godina
sa vama
izazvana zabrinutost

Vlasnici kuća na Floridi strahuju od visokih troškova osiguranja nakon uragana

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Jim Tynan je 32 godine imao politiku vlasništva s Allstateom na svom stanu od 1200 četvornih metara u Ponte Vedri na Floridi.

U januaru mu je Tynanova filijala Allstate rekla da će ga napustiti. Tynan je nazvao deset različitih agencija, "i nijedna me nije htjela pokriti", rekao je.

Napokon je pronašao jednoga koji bi želio. Koštalo je 50% više.

Floridu su u protekle četiri godine pogodila četiri velika uragana, zbog čega su premije osiguranja skočile i neke osiguravatelje su povukle osiguranje. Za stanovnike koji čiste nakon oluje ili žive u blizini vode, imaju još jednu brigu: hoće li i dalje imati osiguranje?

Tynan je rekao da ga nije izravno pogodio uragan, ali da je udaljen dvije milje od oceana.

"Živim u strahu da ću dobiti pismo od svoje nove firme u kojem će mi reći da će i mene odbaciti", rekao je Tynan, govoreći nakon posljednjeg uragana.

Šest drugih vlasnika kuća koje je Reuters kontaktirao u područjima uključujući obalu Floride i Keys također je reklo da su zabrinuti da će uragani uzastopce dovesti do novih poskupljenja i isključenja. Što je još gore, bojali su se da bi mogli izgubiti osiguranje.

Allstate je rekao da je sarađivao s regulatorima kako bi zaštitio što više kupaca. Za one koje ne može pokriti: "Sarađujemo s drugim prijevoznicima kako bismo ponudili alternativne ponude pokrivenosti."

Brojni vlasnici kuća na Floridi suočili su se s nesigurnom situacijom za osiguravanje osiguranja. Prosječna premija za vlasnike kuća na Floridi porasla je za gotovo 60% između 2019. i 2023. Neki veliki pružatelji osiguranja smanjili su pokrivenost. Državni osiguravatelj Građani u međuvremenu je preuzeo pojačane poslove.

Analitičari i stručnjaci za osiguranje predviđaju više nervoze oko osiguravatelja nakon uragana Milton, koji je stigao do jugozapadne obale Floride samo 12 dana nakon što je uragan Helene stigao do sjeverozapadne obale Floride.

"Ovo će sigurno izazvati zabrinutost osiguravatelja oko nastavka osiguravanja na tržištu", rekao je Marc Ragin, izvanredni profesor upravljanja rizikom i osiguranja na Terry College of Business na Sveučilištu Georgia.

Pojačani uragani mogli bi povećati ovisnost o državnom neprofitnom osiguravatelju Citizens, koji se smatra osiguravateljem posljednje nužde, prenosi SEEbiz. .

Guverner Floride Ron DeSantis u prošlosti je postavljao pitanja o tome kako bi osiguravatelj mogao isplatiti odštetne zahtjeve ako pogode velike oluje. Glasnogovornik građana Michael Peltier rekao je da će uvijek biti u mogućnosti platiti jer je strukturiran tako da prvo naplaćuje doplate osiguranicima, a zatim, ako je potrebno, procjenu onima koji nisu osiguranici. Rekao je da je do sada stiglo oko 80.000 zahtjeva koji se odnose na Milton i da se očekuje da će ih sve moći platiti bez potrebe za naplatom procjena osiguranicima koji nisu građani.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba