20+ godina
sa vama
objavljen tekst sporazuma

WTO korak bliže međunarodnim pravilima o elektroničkoj trgovini

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Zemlje sudionice inicijative za sporazum o elektroničkoj trgovini u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO), među kojima je i Slovenija, prvi su put nakon pregovora objavile tekst budućeg sporazuma o elektroničkoj trgovini.

Od toga će, smatraju u Ministarstvu privrede, profitirati potrošači i firme, posebice male i srednje.

U okviru WTO-a 26. jula objavljena je zajednička deklaracija zemalja sudionica plurilateralne inicijative za elektroničko poslovanje (e-commerce), među kojima je i Slovenija članica EU. Izjava označava napredak postignut u pet godina pregovora. Uz njega je prvi put objavljen i tekst sporazuma o elektroničkoj trgovini, koji ocrtava prva globalna pravila o elektroničkoj trgovini između članica WTO-a sudionica, priopćilo je danas Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta.

Prema njima, sporazum o elektroničkoj trgovini je uravnotežen, uključiv i ekonomski važan sporazum od strateške važnosti za WTO. Koristit će potrošačima i firmama, posebno malim i srednjim iz država članica koje učestvuju. Naime, uvodi niz temeljnih pravila koja će olakšati prekogranične elektroničke prijenose, smanjiti prepreke e-trgovini, osigurati pouzdanije i pristupačnije okruženje i poboljšati povjerenje, a također će promicati digitalnu uključenost sudjelujućih članica u razvoju i najmanje razvijenih članica .

Objavljeni tekst još nije konačan jer neke članice inicijative još moraju proći nacionalne procedure, a nastavljaju se napori da se članstvo proširi i sporazum uvrsti u pravila WTO-a, za što je potrebna saglasnost svih članica WTO-a, prenosi SEEbiz.

Istodobno, Ministarstvo je podsjetilo na nedovršene teme s 13. ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije koja je 1. marta završila u Abu Dhabiju. Među njima su drugi dio sporazuma o reguliranju subvencija za ribarstvo, promjena pristupa u poljoprivrednim pregovorima i reforma organizacije, uključujući sistem rješavanja sporova.

“Uprkos intenzivnim naporima da se pomaknemo u ovim otvorenim pitanjima, zadnji sastanak Glavnog vijeća prije ljeta još nije donio dogovore. Zemlje članice uspjele su postići najveći napredak u okviru reforme WTO-a, jer su se složile da je to apsolutno potrebno", napisali su.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba