20+ godina
sa vama
fed

Zlato skočilo na rekord nakon smanjenja kamata

Autor: Biznis.ba
Foto: Pexels
Zlato je poraslo na rekordno visoku razinu nakon što su Federalne rezerve u srijedu snizile svoju referentnu kamatnu stopu za pola postotnog boda, u agresivnom početku promjene politike kako bi se potaknulo tržište rada i odbranila privredu.

Očekivalo se da će Fed sniziti kamatne stope nakon što ih je više od godinu dana držao na najvišoj razini u dvije decenije, ali trgovci i prognostičari bili su podijeljeni oko toga koliko će agresivno biti prvo smanjenje.

Zlato, koje obično ima koristi od nižih stopa, poraslo je čak 0,8% na svježu najvišu razinu svih vremena od 2590,13 USD u New Yorku.

Cijene zlata dramatično su skočile ove godine, skočivši više od 25% na uzastopne rekorde. Iako je porast početkom 2024. bio poduprt potražnjom tržišta u nastajanju — osobito središnjih banaka i azijskih potrošača i ulagača — fokus se posljednjih mjeseci pomaknuo izravno na Fed i izglede za američko gospodarstvo, prenosi SEEbiz. Neprinosne poluge obično imaju koristi u okruženju s niskim stopama, a zabrinutosti zbog recesije tjeraju ulagače da potraže sigurnost u zlatu.

Trgovci na finansijskim tržištima proveli su mjesece raspravljajući o veličini prvog smanjenja kamata američke centralne banke, analizirajući ekonomske podatke i primjedbe kreatora politike. Promptno zlato postiglo je opetovane rekorde tijekom prošle sedmice jer su ulagači procjenjivali izglede da će Fed primijeniti smanjenje stope veće od četvrtine postotnog boda na ovosedmičnom sastanku.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba