20+ godina
sa vama
nastavak aktivnosti

U Općini Novo Sarajevo potpisani ugovori o sufinansiranju samozapošljavanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Fena
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović potpisao je danas ugovore sa četvero aplikanta koji su ispunili uslove i kriterije iz "Mjera sufinansiranja samozapošljavanja“ koji se realizuje u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja.

- Općina Novo Sarajevo nastavlja sa svojim aktivnostima vezanim za aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja. Potpisali smo danas ugovore sa četiri obrta u okviru aktivnosti podrške samozapošljavanja, a u predhodnom periodu je potpisano 12 sličnih ugovora. Planirano je da se naprave još dva ugovora, odnosno ukupno 18 u ovoj godini za podršku sufinansiranju samozapošljavanja na teritoriji općine Novo Sarajevo – izjavio je Tanović nakon potpisivanja ugovora.

Radi se o aplikantima koji su odlučili da otvaraju vlastite biznise na teritoriji Općine Novo Sarajevo koja se potpisanim ugovorima obavezala da će korisnicima uplatiti jednokratni novčani iznos od 400 KM (u slučaju registracije obrta) odnosno 1.000 KM (u slučaju registracije d.o.o.) na ime troškova registracije i početnog kapitala, te da će narednih 12 mjeseci refundirati iznose od po 700 KM mjesečno za uplaćenu platu i zakonom propisane poreze i doprinose, prenosi Fena.

- Na taj način stimulišemo i pomažemo ljude koji ulaze u neke poslove i nadamo se da će nakon tih godinu dana oni moći samostalno obavljati te aktivnosti i otvarati nova radnih mjesta. Inače, za ovu namjenu je Općina u budžetu planirala sredstva u iznosu od 184.000 KM – dodao je Tanović.

Nenad Petrović iz obrta koji se bavi sitnim kućnim radovima i Lejla Musić koja je registrovala ugostiteljski objekat izrazili su zahvalnost Općini Novo Sarajevo za ovu, kako su rekli, jako bitnu finansijsku pomoć.

- Zahvaljujući Općini Novo Sarajevo mi ćemo uspjeti poboljšati naše poslovanje i olakšati izmirivanje obaveza. Jako je bitno da Općina pomaže mlade ljude koji žele da pokrenu svoj biznis – rekla je Musić.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba