Novo partnerstvo

Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija

Autor: Biznis.ba
Akrapovič postao tehnički partner Ferrarija i Lamborghinija
Foto: Ilustracija

Akrapovič je potpisao višegodišnji ugovor s italijanskom firmom Ferrari čime postaje tehnički partner u njenom programu Ferrari Hypercar.

Firma je potpisala sličan ugovor s Lamborghinijem u februaru.

Oba mu otvaraju vrata za učestvovanje u utrkama automobila izdržljivosti, uključujući i čuvenu 24 sata Le Mansa.

Akrapovič udružuje snage s Ferrarijem u preostalih sedam utrka ovogodišnjeg FIA WEC Svjetskog prvenstva u izdržljivosti. Dvije firme već su učestvovale na utrci u italijanskoj Imoli, koja se održala prije sedam dana, sljedeća utrka bit će u Belgiji, nakon čega slijedi poznata utrka 24 sata Le Mansa u Francuskoj sredinom juna.

Sezona će se nastaviti utrkama u Brazilu, SAD-u i Japanu, a završit će u Bahreinu u novembru. Tim Ferrari AF Corse natjecat će se s dva trkaća automobila Ferrari 499P za koje Akrapovič također razvija određena tehnička rješenja.

"Svi u firmi jako smo sretni zbog novog partnerstva", sažimaju se u saopćenju riječi predsjednika Uprave Akrapoviča Davorina Dobočnika.

"Postati tehnički partner u programu Ferrari Hypercar za nas je velika čast i svi se veselimo bliskoj saradnji s Ferrarijem", rekao je. Dodao je da firma jedva čeka vidjeti kako će se odvijati ostatak sezone i kamo će ih ovo partnerstvo odvesti u smislu razvoja novih tehnologija i rješenja za Ferrari 499P.

U utrkama izdržljivosti već nastupa još jedan automobilski div, Lamborghini, koji također koristi Akrapovičev ispušni sistem. Akrapovič je u februaru postao tehnički partner Lamborghinijevog sportskog odjela Squadra Corsa, prenosi SEEbiz.

Ugovor predviđa da će slovenski proizvođač od sezone 2024. opremati trkaći automobil Lamborghini SC63 LMDh. Ovaj je s Akrapovičevim ispušnim sistemom prvi put izašao na stazu u martu kada je učestvovao na utrci Qatar 1812 km, kojom je otvorena sezona FIA WEC prvenstva.

Firma Akrapovič ima bogatu trkaću historiju jer su trkači koji koriste njezine ispušne sisteme već osvojili 175 naslova svjetskog prvaka.

Firma posluje u najsavremenijim fabrikama u Črnomlju i Ivančnoj Gorici, a svoje proizvode prodaje u više od 80 zemalja.