Američka vlada

Amerikanci traže zabranu uvoza jeftinih kineskih automobila iz Meksika

Autor: Biznis.ba
Amerikanci traže zabranu uvoza jeftinih kineskih automobila iz Meksika
Foto: Pexels

​Uvoz jeftinih kineskih automobila pravi bore na čelu, ne samo evropskim proizvođačima, već se na to sa istom zabrinutošću gleda i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan od najvećih američkih industrijskih sindikata, Alijansa za američku proizvodnju, prošle nedjelje je objavio oštro upozorenje na uvoz jeftinih kineskih automobila i rezervnih dijelova u SAD preko Meksika, prenose Nezavisne novine.

Prema zahtjevima sindikata, američka vlada treba odmah da zaustavi uvoz jeftinih kineskih automobila i dijelova iz Meksika, jer bi mogle da ugroze održivost domaćih, američkih automobilskih kompanija.

"Uvoz jeftinih kineskih automobila, koji imaju tako niske cijene jer ih podržava i finansira kineska vlada, na američko tržište bi moglo biti apsolutno likvidirajuće za američki automobilski sektor", stoji u saopćenju američke strane.

Konkretno, američka Alijansa za industrijsku proizvodnju zahtjeva ukidanje mogućnosti da automobili i auto dijelovi koje u Meksiku proizvode kompanije sa sjedištem u Kini, koriste prednosti Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.