iZGRADNJA I VEĆE VERZIJE

Arres: Vozilo budućnosti sa važnom funkcijom

Autor: Biznis.ba
Arres: Vozilo budućnosti sa važnom funkcijom
Foto: Screenshot

Ovo vozilo se zove Autonomous Road Repair System – skraćeno ARRES – i trenutno je na testiranju u Velikoj Britaniji. Razvili su ga naučnici sa Univerziteta u Liverpoolu i tehnološke firme Robotiz3d, a koristi razne senzore, kamere i drugu tehnologiju u kombinaciji s opremom koja sama popunjava pukotine.

Uz to, ARRES ima sposobnost daljinskog upravljanja, a smisao projekta je razviti nešto što može samostalno da obavlja popravke na putevima 24 sata dnevno.

Kako navodi Revija HAK, konkretni detalji o tome kako tačno ovo funkcioniše još nisu otkriveni (iz videa se može razabrati), ali će se ispitivanja nastaviti da bi se dodatno prilagodio kompletan sistem za zvaničnu upotrebu. Također postoje planovi za izgradnju veće verzije koja može da vodi vojsku manjih sistema.

ARRES je dizajniran za autonomno obavljanje zadataka popunjavanja pukotina uz kombinovanje revolucionarnih karakteristika tzv. ARRES Eyea, rješenja za ispitivanje puteva koje pokreće vještačka inteligencija, s vrhunskom robotikom i mobilnošću, bez posade.