prestigao neveru

Aspark SP600 oborio rekord za električna vozila

Autor: Biznis.ba
Aspark SP600 oborio rekord za električna vozila
Foto: X

Bilo je samo pitanje vremena kada će neki električni hiperautomobil izazvati Rimac Neveru. Manje poznati brend je sada skinuo sa trona hrvatsku zvijer. Japanski Aspark je 8. juna sa novim SP600 dostigao 438,7 km/h po ugrađenom Racelogic V-Box-u (26.7 km/h bolje od Nevere).


Proizveden u Italiji od strane Manifattura Automobili Torino, Aspark SP600 je gurnut do svojih granica na ATP poligonu u Papenburgu. To je ista njemačka staza na kojoj je Nevera postavila prethodni rekord najveće brzine 2022. i 23 dodatna rekorda godinu dana kasnije.

Za volanom novog EV kralja brzine bio je Mark Baseng, 45-godišnji Nijemac koji je postavio i rekord kruga na Nirburgringu 2010. sa Pagani Zondom R.

Detalji o automobilu nisu otkriveni, ali se SP600 opisuje kao novorazvijeno vozilo, a ne kao varijacija prethodne modela Owl (ovaj potoinji ima četiri elektromotora sa 1480 kW/2012 KS).

Opisan je kao prototip sa namjerom proizvodnje i opremljen gumama Bridgestone Potenza Race. Odsustvo bočnih retrovizora zbog veće brzine smanjenjem otpora jasno govori da to nije drumski legalno vozilo, prenosi Autoblog rs.

M.A.T. je konstruisao i napravio automobil u Torinu, gde je prošao virtuelne i fizičke testove, kao i aero optimizaciju u aerotunelu.