Lov na budućnost

Aston Martin će zadržati automobile sa SUS motorima i u sljedećoj deceniji

Autor: Biznis.ba
Aston Martin će zadržati automobile sa SUS motorima i u sljedećoj deceniji
Foto: X

"Uvijek će biti potražnje" za automobilima sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, prema riječima predsjednika Aston Martina Lorensa Strola, koji se obavezao da će ih prodavati sve dok mu je to zakonom dozvoljeno.

Aston Martin je nedavno pomjerio svoje planove za lansiranje svog prvog električnog automobila sa 2025. na 2027. godinu i shodno tome je povećao ulaganja u plug-in hibridnu tehnologiju.

Strol očekuje da će plug-in hibridi biti mnogo više od tehnologije 'premošćavanja' i da će ostati u prodaji i sredinom 2030-ih, pa i kasnije. On je dodao da je potražnja za električnim automobilima posebno slaba u luksuznim segmentima, prenosi Autoblog rs.

Strol je rekao da su kupci rekli dilerima da žele "zvuk i miris" i da favorizuju SUS tehnologiju za svoje Aston Martin modele.

Aston Martin je razvio platformu za električna vozila i planira četiri električna automobila, uključujući GT, SUV, crossover i superautomobil sa „centralnim motorom“, ali oni neće doći prije 2027. Rad na dizajnu ovih automobila je već završen.

PHEV tehnologija kompanije bit će bazirana na V8 motorima, pošto kupci nisu oduševljeni V6 jedinicama, kaže Strol. Motori će se i dalje nabavljati od Mercedes-AMG-a tokom PHEV ere, a novi Aston Martin V12 motor koji će pokretati zamenu za DBS također može da bude hibridizovan.

Kada je riječ o električnim vozilima, Strol očekuje da će SUV-ovi postati potpuno električni u luksuznim segmentima prije sportskih automobila.