zasad 1.000 automobila

Aston Martin ove godine neće ostvariti svoje planove

Autor: Biznis.ba
Aston Martin ove godine neće ostvariti svoje planove
Foto: X.com


Aston Martin navodi da ove godine neće dostići planirani obim prodaje.

U nedavnom intervjuu za Reuters, novoimenovani izvršni direktor Ejdrijen Holmark je rekao da će kompanija ove godine proizvesti i isporučiti oko 1.000 automobila manje nego što je prvobitno procijenjeno i da neće moći da ispuni svoj cilj bruto marže od oko 40 %.

Aston Martin je imao za cilj da isporuči 7.000 automobila u 2024. godini (u 2023. godini 6.620 vozila) ali to se neće dogoditi.

„Bilo je potrebno skoro savršeno izvršenje da bi se ispunio ambiciozni plan kompanije za 2024.“, rekao je Holmark u intervjuu. „Međutim, postalo je jasno da moramo da preduzmemo odlučne mere kako bismo prilagodili obim proizvodnje za 2024. godinu.", prenosi Autoblog rs.

Holmark je naveo probleme u lancu snabdevanja, posebno "poplave" i "požare" koji su pogodili nekoliko dobavljača Aston Martina širom Evrope. Poplave u Švajcarskoj ranije ove godine su zaustavile proizvodnju kod velikog dobavljača aluminijuma, što je takođe uticalo na brendove kao što su BMW, Jaguar Land Rover i Porsche.

Sledeća godina bi mogla da bude profitabilnija za brend jer predstavlja proizvode kao što su novi Vanquish i Valhalla, kao i ažurirani DBX SUV. Aston Martin je takođe odbacio svoje ambiciozne EV planove i obećao da će nastaviti sa prodajom automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem i u 2030-im.