Pri punjenju baterije

Audi opoziva gotovo 100.000 automobila u Americi zbog opasnosti za kućne instalacije

Autor: Biznis.ba
Audi opoziva gotovo 100.000 automobila u Americi zbog opasnosti za kućne instalacije
Foto: Audi

Audi je primoran opozvati 93.196 elektrificiranih automobila.

Ono najzanimljivije je da potencijalni kvar ne oštećuje vozilo, već kućnu instalaciju. Naime, pri punjenju baterije može doći do pregrijavanja instalacije, topljenja utičnice, a u konačnici i požara.

Dobra je vijest da zasad nema informacija o nesretnim slučajevima, ali je zato Audi zaprimio 615 prijava klijenata, što je u konačnici i bio uzrok istrage.

U Audiju kažu da problem nije zabilježen kod korisnika koji koriste spori punjač na 110-voltnoj utičnici. Do pregrijavanja dolazi priključenjem na brži 220V/240V punjač, poznatiji kao Level 2 punjač. U kućama u kojima instalacije ne mogu podnijeti opterećenje može doći do problema uslijed prevelikog zagrijavanja kabela.

NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) izvještava da je u nekim slučajevima moguće da se rastopi kompletna utičnica, prenosi Index.

Problem je navodno detektiran još 2021. godine, a nakon što je utvrđeno da nema greške na automobilima, Audi je na sve primjerke stavio naljepnicu s upozorenjem za korisnike da provjere kućne instalacije. Druga opcija je bila naknadno smanjivanje snage punjenja za do 50%.

Opozivom će svi vlasnici dobiti nove kabele opremljene senzorom temperature, i to od drugog kvartala iduće godine.