na duži period

Audi razmatra da zadrži SUS vozila u svojoj liniji

Autor: Biznis.ba
Audi razmatra da zadrži SUS vozila u svojoj liniji
Foto: Unsplash

Audi je još jedan od brendova koji navode da bi prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem mogla da se nastavi i nakon ranije zakazanog roka.

U 2021. godini, Audi je najavio da će preći na električni pogon do 2033. godine, ali sada razmatra da zadrži SUS vozila u svojoj liniji na duži period.

U razgovoru za magazin Top Gear, izvršni direktor Audija Gernot Dolner je naglasio da nemački luksuzni brend mora da ostane "fleksibilan". On je ovu izjavu dao u kontekstu potencijalne odluke Evropske unije da odloži svoj cilj zabrane prodaje novih automobila koji proizvode štetne emisije do 2035. Međutim, Dolner je dodao da su električna vozila jedini dugoročni put.

„Zakonodavstvo sada kaže da automobil mora biti bez emisija na lokalnom nivou, a čak ni e-goriva ne pomažu jer nisu lokalno bez emisija. Ako mi kao čovečanstvo vjerujemo da nam je potrebna promjena u vezi CO2, jedini način je baterijsko vozilo. Pariski sporazum kaže da će nam trebati CO2 neutralnost u 2050."

U međuvremenu, Audi povećava svoj fokus na ponudu plug-in hibrida, prenosi Autoblog rs. Svi budući automobili sa benzinskim motorima će uključivati PHEV opciju. Dolner je priznao da će ovi djelimično elektrifikovani pogonski sklopovi ostati u ponudi duže nego što je planirano, jer prelazak na potpuno električna vozila ne napreduje tako brzo kao što se prvobitno očekivalo.