dio historije

Audi više ne proizvodi cabrio i coupe modele

Autor: Biznis.ba
Audi više ne proizvodi cabrio i coupe modele
Foto: Audi / Ilustracija

Svojevremeno je Audi 80 bio jedan od najpopularnijih kabrioleta, a R8 jedan od najpoželjnijih supersportista. Sve to je sada samo dio historije.

2019. godine Audi je iz game povukao A3 cabrio, a zatim je prošle godine obustavljena proizvodnja sportskog TT-a uključujući Roadster verziju. Prije nekoliko mjeseci Audi je konačno obustavio i proizvodnju modela R8, podsjeća Index.hr.

Prije nekoliko dana Audi je objavio da s američkog tržišta povlači modele A5 Coupe i Cabriolet, a sada je saopšteno da će ti modeli biti uskoro nedostupni i u ostatku svijeta. Kako saznaje Motor1, Audi je već obustavio proizvodnju modela u Ingolstadtu uključujući i S i RS verzije.

U prevodu to znači da Audi više u ponudi nema niti jedan coupe i cabrio, pa čak ni trovratni model. Da stvar bude gora, nasljednici se ne planiraju, a Audi je već objavio da novi A5 dolazi isključivo u dvije karoserijske varijante. Dobra je vijest da S i RS verzije ostaju, pa makar i u izdanju s pet vrata.

Kad su u pitanju TT i R8, oni bi mogli da se vrate. Međutim, s obzirom na to da se govorilo o isključivo električnim modelima, lako je zaključiti da bi mogli da se načekamo.

Rivali još uvijek imaju određenu ponudu sportista. Tu je BMW najjači igrač s nekoliko modela, dok Mercedes ima CLE Coupe/Cabriolet, AMG GT Coupe i SL.