američki predsjednik

Biden će uvesti tarife na kineske električne automobile

Autor: Biznis.ba
Biden će uvesti tarife na kineske električne automobile
Foto: Unsplash

Američki predsjednik Joe Biden planira da najavi nove tarife na proizvode iz Kine već sljedeće sedmice, ciljajući strateške sektore, uključujući električna vozila.

Puna objava, koja bi mogla da se dogodi u utorak, očekuje se da će uglavnom zadržati postojeće tarife, ali objavljivanje može biti i odloženo. Specifični sektori uključivali bi i poluprovodnike i solarnu opremu.

Detalji o visini ili kategorijama tarifa koje će biti uvedene bili su neprecizni, ali je administracija navodno usmerena na oblasti od interesa unutar strateških konkurentskih i nacionalnih bezbjednosnih područja.

Kancelarija Trgovinskog predstavnika SAD uputila je svoje preporuke Bijeloj kući prije nekoliko sedmica, ali je konačna objava odložena dok je paket razmatran unutar administracije, prema jednom od izvora, navode izvori agencije Reuters

Biden, demokrata koji traži reizbor u novembru, želi da kontrira pristupu republikanskog kandidata Donalda Trumpa, koji je predložio opšte tarife koje zvaničnici Bijele kuće smatraju pregrubim i faktorom podsticanju inflacije.

Ove mjere bi mogle izazvati odmazdu Kine u trenutku povećanih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije. Trumpovo šire uvođenje tarifa tokom njegovog predsjedničkog mandata od 2017. do 2021. godine izazvalo je kineski odgovor i uvođenje kontra mjera. Biden je naveo da ne želi trgovinski rat sa Kinom, iako je rekao da su zemlje ušle u novu paradigmu konkurencije.