značajna sredstva

Bidenova administracija daje 1,7 milijardi dolara za prenamjenu zatvorenih fabrika automobila

Autor: Biznis.ba
Bidenova administracija daje 1,7 milijardi dolara za prenamjenu zatvorenih fabrika automobila
Foto: Ilustracija

Bijela kuća je u četvrtak izjavila da će dodijeliti 1,7 milijardi dolara kako bi pomogla u prenamjeni zatvorenih pogona za proizvodnju i sklapanje automobila.

Umjesto njih, u tim će se pogonima raditi električna i hibridna vozila.

Finansiranje dolazi u trenutku usporavanja rasta prodaje novih električnih vozila, prenosi CNN, a Bidenova administracija želi održati konkurentnost američkih proizvođača električnih vozila u vremenu velikog uspona kineske industrije.

Ranije ove godine predsjednik Joe Biden utrostručio je tarife na električna vozila iz Kine, prenosi Financije hr.

“Ova objava je prepoznatljiva u Bidenovoj industrijskoj strategiji, koja ima za cilj vraćanje proizvodnih poslova u Ameriku nakon godina izmještanja”, izjavila je ministrica energije Jennifer Granholm.

Pogoni koje je odabralo Ministarstvo energije za dodijeljena sredstva, koja dolaze iz Zakona o smanjenju inflacije, obuhvaćaju osam saveznih država, uključujući Michigan i Pennsylvaniju.

“Ovo ulaganje će stvoriti tisuće dobro plaćenih radnih mjesta u sindikalnoj proizvodnji i zadržati još više postojećih. Pomoći ćemo autokompanijama da preurede, revitaliziraju i ponovno zapošljavaju u istim tvornicama i zajednicama”, stoji u predsjednikovom priopćenju.

Projekti će stvoriti procijenjenih 2.900 novih radnih mjesta i sačuvati 15.000 onih koja bi inače bila izgubljena.

Od toga će profitirati veliki proizvođači automobila poput GM-a i Volva, ali i dobavljači kao što je American Auto Parts.