Auto

BMW demantuje tvrdnje da će napustiti motore sa unutrašnjim sagorevanjem

Autor: Biznis.ba
BMW demantuje tvrdnje da će napustiti motore sa unutrašnjim sagorevanjem
Foto: BMW

BMW je negirao spekulacije da će napustiti motore s unutrašnjim sagorijevanjem nakon što je njegov šef istraživanja i razvoja Frank Weber te izvještaje označio kao "potpunu glupost".

Izvori bliski njemačkoj firmi tvrdili su da ona neće nastaviti sa svojim angažmanom u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, posebno kada konkurentske firme počinju da povećavaju ulaganja u električne pogone.

- Prvo, to nije istina. I drugo, sugerirati da se više ništa ne može učiniti nije istina, rekao je Weber.

Vijest dolazi uoči lansiranja nove generacije električnih automobila marke 'Neue Klasse', počevši od konceptnog automobila, a sada se zna da će se proširiti na sljedeću generaciju iX3 i, na kraju, "ludi", četveromotorni M3 .

Weber je ukazao na nedavno potvrđene Euro 7 propise o emisiji izduvnih gasova, koji će biti nametnuti od 1. jula 2025. godine, kao samo jedan primjer zašto BMW ostaje u velikoj mjeri posvećen razvoju ICE. Rekao je: „Ima mnogo posla. I to ne radimo samo u Evropi, već iu SAD-u i Kini.”

Firma je takođe postavila cilj da automobili sa nultom emisijom štetnih gasova čine 15% njene prodaje u 2024.

Generalni direktor BMW-a Oliver Zipse govorio je o svojoj averziji prema zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem od strane Evropske unije, tvrdeći da bi to poslalo evropske proizvođače automobila u rat cenama sa kineskim proizvođačima automobila, a konkurenciju vidi kao "neposredan rizik". Zipse je također podržao e-goriva kao "važnu" alternativu fosilnim gorivima.

Početkom 2023. godine, firma je izbacila svoju ponudu dizel motora na automobile sa '20d' nomenklaturom, kao i neke redovne šest dizel motora kao što su M440d i 530d xDrive, i svaki X2. Kao opravdanje je naveo pad potražnje.