problemi

BMW opoziva 1,36 miliona automobila u Kini zbog neispravnih vazdušnih jastuka

Autor: Biznis.ba
BMW opoziva 1,36 miliona automobila u Kini zbog neispravnih vazdušnih jastuka
Foto: Pexels

Njemački proizvođač automobila BMW povući će ukupno 1,36 miliona lokalno proizvedenih i uvezenih automobila u Kini zbog potencijalnih rizika sa Takata vazdušnim jastucima, saopštio je kineski tržišni regulator.


Opoziv, koji stupa na snagu odmah, odnosi se na modele proizvedene između 2003. i 2017. godine, saopštila je kineska državna uprava za regulaciju tržišta, prenosi Reuters.

BMW Brilliance Automotive, zajedničko preduzeće sa sjedištem u sjeveroistočnoj Kini, povući će 598.496 automobila proizvedenih u Kini, dok će BMW China Automobile Trading povući 759.448 uvezenih automobila, saopštio je regulator.

Za vozila za koja se nakon pregleda utvrdi da su neispravna, BMW će besplatno zameniti prednji vazdušni jastuk za vozača kako bi se eliminisali bezbjednosni rizici, navodi se u saopštenju.

Opoziv se odnosi na automobile BMW čije su volane modifikovali vlasnici automobila i koji su možda ugradili neispravne Takata vazdušne jastuke.

Njemački proizvođač automobila je također povukao 394.000 vozila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog neispravnih Takata vazdušnih jastuka koji bi potencijalno mogli da izazovu ozbiljne ili fatalne povrede, saopštila je u julu američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima.