nakon četiri godine

BMW otkazao ugovor o baterijama sa Northvoltom vrijedan dvije milijarde eura

Autor: Biznis.ba
BMW otkazao ugovor o baterijama sa Northvoltom vrijedan dvije milijarde eura
Foto: Arhiv

BMW je otkazao porudžbinu od 2 milijarde eura za baterije od švedskog proizvođača Northvolt, četiri godine nakon što je ugovor prvi put objavljen.

U julu 2020. godine, BMW je potpisao ugovor o snabdijevanju sa Northvoltom i očekivao je da će ove godine dobiti prve baterijske ćelije. Međutim, Northvolt nije mogao da ispuni svoje obaveze jer se bori da poveća serijsku proizvodnju. Švedska kompanija navodno kasni dve godine i proizvodi previše otpada.

Bilo je planirano da se ćelije koje bi isporučivao Northvolt proizvode koristeći 100% obnovljivu energiju vetra i hidroenergije. Handelsblatt izvještava da je BMW nedavno otkazao porudžbinu i da će angažovati Samsung SDI da isporuči baterijske ćeliije koje su mu potrebne za aktuelna električna vozila, prenosi Autoblog rs.

Ipak, BMW još uvek ima ugovor sa Northvoltom za snabdijevanje svojih Neue Klasse električnih vozila sa baterijskim ćelijama sljedeće generacije.

„Northvolt i BMW grupa su zajedno odlučili da fokusiraju Northvoltove aktivnosti u cilju razvoja baterijskih ćelija sledeće generacije“, rekao je portparol BMW-a. „BMW Grupa ima snažan interes za uspostavljanje proizvođača kružnih i održivih baterijskih ćelija u Evropi.”

BMW-ov asortiman Neue Klasse EV će startovati sa serijskom verzijom iX3 krajem 2025. Ovaj model će pratiti električna limuzina slične veličine trenutnoj Seriji 3. Ostali modeli Neue Klasse uključuju limuzinu u stilu kupea nazvanu iX4 i karavan koji će biti lansiran 2027. Zamjena za aktuelni iX2 će takođe činiti dio porodice Neue Klasse.