njemački auto div

BMW prvi put prestigao Teslu u prodaji električnih vozila u Evropi

Autor: Biznis.ba
BMW prvi put prestigao Teslu u prodaji električnih vozila u Evropi
Foto: Unsplash

BMW je po prvi put predvodio evropsko tržište električnih vozila na baterije (BEV), pobijedivši američkog proizvođača automobila Teslu, prema firmi za istraživanje tržišta JATO Dynamics.

Njemački auto div prodao je 14.869 BEV automobila u julu, oko 300 više od Tesle.

Podaci su naglasili uspjeh tradicionalnih proizvođača automobila na tržištu nakon što su zaostali za proizvođačima čistih električnih vozila, vođeni vladinom politikom i tantijemama marke.

"Nedostatak jasnoće oko poticaja za - i budućnosti - EV-a i dalje predstavlja prepreku potrošačima koji razmišljaju o EV-u. Ti  faktori, uz nisku rezidualnu vrijednost EV-a, pridonijeli su padu zabilježenom u julu", rekao je Felipe Munoz, Global Analitičar u JATO Dynamicsu, govoreći o padu ukupne prodaje električnih vozila.

Tesla, najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, i dalje je dominantan igrač, ali tradicionalni proizvođači automobila kao što su BMW i Volvo jačaju zbog neizvjesnosti oko subvencija i poticaja za električna vozila, prenosi SEEbiz. 

Polarizirajuća ličnost izvršnog direktora Elona Muska također je utjecala na raspoloženje prema Tesli, prema nekim izvještajima.

BMW je prošlog mjeseca izvijestio o skoku prodaje od 35% u odnosu na prethodnu godinu, dok je Tesla zabilježila pad registracija za 16%, stoji u izvještaju.

Oko 139 300 novih električnih automobila registrirano je prošli mjesec, što je pad od 6% u odnosu na juli 2023., prema izvještaju, što je dodalo da je tržišni udio električnih vozila pao na 13,5% sa 14,6% godinu dana ranije.