Futuristička vizija

Bridgestone razvio gumu za vožnju po Mjesecu

Autor: Biznis.ba
Bridgestone razvio gumu za vožnju po Mjesecu
Foto: X

Dok čekamo da neko komercijalizuje "bezvazdušne" gume za svakodnevnu vožnju, japanski proizvođač je usredsredio napore na rješenje kojim bi opremio lunarne rovere.

Bezvazdušne automobilske gume su futuristička vizija na kojoj već godinama radi nekoliko proizvođača, ali nijedan od njih još nije predstavio komercijalnu verziju.

Dok neki od njih ne zažive i postanu dostupne u prodavnicama, japanski Bridgestone je razvio sopstvenu gumu bez vazduha - ali sa ciljem da njome opremi neke buduće lunarne rovere.

Ovo je druga generacija dizajna točkova za vožnju po površini Mjeseca, a inspirisan je nogama kamila, koje su evoluirale da hodaju po pijesku.

Tako nove lunarne "bezvazdušne" gume imaju mekanu površinu gazećeg sloja, napravljenu od metala, ali sa filcanom strukturom, koja ima zadatak da ostvari dobar kontakt sa Mjesečevim tlom i omogući dobro prijanjanje i dovoljno trenja.

Pored toga, površina točka je podijeljena na segmente, od kojih svaki ima svoju žbicu. Ovo omogućava bolje amortizovanje pri kretanju po podlozi sa kamenčićima i drugim nepravilnostima na površini Meseca, uz održavanje strukturalnog integriteta cijele gume.

Bezvazdušno i napravljeno od specijalnih legura, ovo rješenje je prilagođeno za rad u uslovima vakuuma i jakog svemirskog zračenja, a dizajn je potvrđen brojnim kompjuterskim simulacijama kako bi bio što dugotrajniji.

Razvoj točkova za lunarne rovere dio je strategije "Air Free" kompanije Bridgestone, koja pokriva period od 2024. do 2026. godine, a uključuje razvoj guma bez vazduha za upotrebu na našoj planeti.