stavljena tačka na spekulacije

Budućnost donosi pristupačniji Seat električni model

Autor: Biznis.ba
Budućnost donosi pristupačniji Seat električni model
Foto: Unsplash

Brend Seat će živjeti i dalje, a u budućnosti i sa jeftinijim električnim automobilom pozicioniranim ispod Cupra asortimana.

Šef Seata i Cupre Vein Griffiths je pokušao jednom zauvijek da stavi tačku na spekulacije o budućnosti Seata potvrđujući vjerovatnoću takvog modela u budućnosti.

Ta budućnost izvan današnjeg asortimana Seat modela će se po Griffithsu oblikovati kada se jeftiniji električni automobili budu pravili profitabilno.

„Pitanje od 20.000 eura je kada Seat treba da bude na stolu i kao dio odgovora“, rekao je Grifffiths za Autocar.

Iako će Seat grupa ostati fokusirana na Cupru u doglednoj budućnosti jer je jednostavno profitabilnija, fokus će ponovo biti stavljen na Seat kada elektrifikacija dostigne segmente sa nižim cijenama i kada postoji odgovarajuća potražnja za takvim proizvodima.

Takav automobil nije neposredan prioritet za Seat grupu jer danas ne bi bio profitabilan, a Grifits je rekao „moj prioritet je profitabilnost“.

Matična kompanija Seat SA ostvarila je 625 miliona eura profita prošle godine „sa polovinom našeg prometa od Cupre i sa većom profitabilnošću od Seata.“, prenosi Autoblog rs.

Seat je nedavno uložio u značajno modernizovanje Ibize i Arone, a Griffiths je rekao da je to važno da se pokaže da je kompanija i dalje posvećena ulaganju u Seat modele.

Cupra i Seat modeli će sada „živjeti zajedno najmanje narednih pet godina i živjeti u savršenoj harmoniji jer ne smetaju jedni drugima“, iako neće biti lansiranih novih modela Cupra koji bi također nosili Seat bedž i obrnuto. Griffiths je rekao da će Cupra uvijek biti pozicionirana iznad masovnog tržišta, ali ne i u premium segmentu.