Kineska firma

Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu fabriku električnih automobila u Europi

Autor: Biznis.ba
Chery izabrao Barcelonu za svoju prvu fabriku električnih automobila u Europi
Foto: Chery

Chery je potpisao ugovor s katalonskom kompanijom Ebro-EV Motors koji predstavlja investiciju od 400 miliona eura u Zona Franca (Barcelona).

Kineski proizvođač automobila Chery počet će proizvodnju električnih automobila u Barceloni, svojoj prvoj tvornici automobila u Evropi. Chery je vodeći izvoznik vozila u Kini, s 1,881 miliona izvezenih jedinica u 2023.

Kineski proizvođač potpisao je joint venture s katalonskom firmom Ebro EV-Motors, a obje će firme započeti s proizvodnjom vozila Omoda (Cheryjev brend) i Ebro. Ugovor čini Chery prvim kineskim proizvođačem automobila koji je otvorio fabriku u Evropi i predstavlja ulaganje od 400 miliona eura u fabriku u Zona Franca (Barcelona), koje su izvršili javni i privatni sektor.

Sporazum je potpisan danas u Barceloni nakon mjeseci intenzivnih pregovora, uključujući nekoliko putovanja katalonskih vlasti i Ebra u Kinu. Ovim ugovorom proizvodnja će se vratiti na mjesto nekadašnje Nissanove fabrike u Zona Franca (Barcelona).

Vlada Katalonije, kroz ACCIÓ-Catalonia Trade & Investment, odigrala je ključnu ulogu u ovom sporazumu aktivno olakšavajući odnos s kineskom tvrtkom Chery i osiguravajući uspješno izvršenje posla.

Tokom događaja, Pedro Calef, izvršni direktor EBRO-a, i Zhang Guibing, izvršni potpredsjednik Chery Automobilea, potpisali su ugovor u nazočnosti predsjednika Vlade Katalonije, Pere Aragonèsa, ministra poslovanja i rada, Rogera Torrenta, predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez i ministar industrije Jordi Hereu. Prisutni su bili i predstavnici kineske ambasade i konzulata u Španjolskoj, provincije Anhui (Kina) te više od stotinu gostiju.

Zhang Guibing, izvršni potpredsjednik Cheryja, rekao je u svom govoru da je "Europa kolijevka automobilske industrije, a Španjolska je bila od velikog interesa za Chery. Ova će fabrika otvoriti tisuće lokalnih radnih mjesta. Jednom kada ovaj industrijski park dosegne potrebnu razmjera, izvozit ćemo u Europu i druge zemlje. Ebro je povijesna marka, a danas su Ebro i Chery pronašli zajedničke prilike za globalno vodstvo."

Pedro Calef, izvršni direktor kompanije Ebro, izjavio je tokom svog sudjelovanja na događaju: "Ebro je prva firma koja je ušla u zajedničko ulaganje s kineskom automobilskom firmom. Chery jača svoju evropsku prisutnost proizvodnjom vozila u Zona Franca u Barceloni. Ovo zajedničko ulaganje pothvat će proučiti stvaranje centra za istraživanje i razvoj u Barceloni za certificiranje na europskom tržištu u budućnosti.