Auto

Chrysler planira značajno osvježenje za minivan Pacifica

Autor: Biznis.ba
Chrysler planira značajno osvježenje za minivan Pacifica
Foto: Motor1

Nakon što je proizveo posljednji 300C ranije ovog mjeseca, Chrysler je ostao na jednom proizvodu.

Ali Pacifika se penje gore, minivan je krenuo u prodaju još 2016. godine, a posljednji veliki facelift dobio je 2020. godine s novom verzijom s pogonom na sve kotače. Sada konačno dolazi još jedno ažuriranje.

Izvršna direktorica Chryslera Christine Feuell je u intervjuu najavila "akcioni plan u sredini ciklusa za Pacificu". Nastavila je da je spomenula "to će biti više od umjerenog osvježenja. Biće prilično značajno." Iako je odbila da kaže kada će se naći u prodaji, šefica je otkrila da će izaći nakon Chryslerovog prvog EV.

Drugim riječima, ne očekujte da ćete vidjeti ažurirani porodični auto prije 2026. s obzirom na to da električni model treba da se pojavi 2025. Prije nego što EV stigne, Chrysler će biti "brend jednog proizvoda oko godinu dana", prema Feuell-u. Minivan se i dalje proizvodi u fabrici Windsor u Ontariju.

Iako Chrysler prodaje samo Pacifica i Pacifica Plug-In Hybrid u Sjedinjenim Državama, kanadska linija uključuje i jeftiniji Grand Caravan sa manje standardne opreme. Međutim, cijene su porasle posljednjih godina kao posljedica viših troškova proizvodnje, rekao je Feuell, piše motor1.

U SAD-u, 2024 Pacifica počinje od 39.090 dolara ili od 53.425 dolara ako pređete na Pacifica Plug-In Hybrid. Najskuplja u grupi je elektrificirana varijanta u nivou opreme Pinnacle od 62.155 dolara.

Uprkos tome što je dugo u zubima i skuplji, Pacifica je i dalje jaka. Do septembra, isporuke u SAD dostigle su 112.198 jedinica. To znači da Chrysler ima dobru priliku da nadmaši rekord uspostavljen 2019. godine kada je prodaja dostigla vrhunac od 118.322 minivana. Minivan je i dalje popularan u Kanadi, gdje je 6.307 isporučeno između januara i septembra. Najbolja godina modela bila je 2022. kada su ga kupile 7.692 osobe.