Njemački proizvođač

Da li će BMW serije 4 dobiti novu generaciju?

Autor: Biznis.ba
Da li će BMW serije 4 dobiti novu generaciju?
Foto: Unsplash

Ispred njemačkog proizvođača automobila iz Bavarske je nekoliko veoma intenzivnih godina.

Vidjet ćemo modele poput X3 (G45), serije 1 (F70), serije 2 Gran Coupe (F74), M4 CS (G82), M5 (G90), M5 Touring (G99). Sve je to na listi premijera za 2024. godinu, dok će sljedeće godine uslijediti osvežena serija 3 (G50), X5, X6 i X7.

Ipak, ne očekuje se da će BMW serije 4 dobiti novu generaciju, piše Index.hr.

Naime, čini se da ne postoje planovi za razvoj nove serije 4. Ova odluka potiče iz vremena kada je tržište električnih vozila izgledalo vrlo obećavajuće, što je zahtijevalo konsolidaciju određenih proizvoda u BMW-ovoj liniji.

BMW serije 4, koji se oduvijek isticao kao pomalo nekonvencionalna opcija, očigledno bi mogao da bude žrtva, iako je vrlo uspješan. Zamjena bi mogao da bude Neue Klasse i3, zajedno s coupeom nazvanim i4.

Međutim, ništa nije potpuno gotovo. Platforma CLAR bićt e prisutna neko vreme i nema obaveze za BMW da do kraja ovog decenije postane potpuno električna marka. Dakle, u roku od 4 do 5 godina mogli bismo da imamo novu seriju 4.

Drugo je pitanje šta je s modelom M4. Dok se M3 (G84) razmatra, benzinski M4 se ne može naći u trenutnim bavarskim planovima. Bez obzira na to, vjerovatno je uvođenje Neue Klasse M4, po uzoru na električni M3 ZA0.