moderno doba

Da li je električni automobil za vas?

Autor: Biznis.ba
Da li je električni automobil za vas?
Foto: Unsplash

Vlasnici novijih generacija automobila marke BMW i Mini putem zvanične mobilne aplikacije mogu dobiti simulaciju podataka, odnosno odgovor na pitanje da li bi im odgovarao prelazak na elektropogon.

Anksioznost vezana uz nedovoljnu autonomiju baterije, odnosno "range anxiety", jeste osjećaj veoma poznat mnogim vozačima električnih vozila. I dalje je njihov domet među glavnim faktorima, koji spriječavaju brojne vlasnike klasičnih automobila pri prelasku na one s električnim pogonima, ali s novijim generacijama vozila taj problem bi trebalo da bude sve lakše rješiv.

S novim modelima dostupni kapaciteti baterija i dometi vozila rastu, a kompjuteri su sve bolji u predviđanju i izračunavanju dostupne energije, što bi trebalo da smanji strah od "ostajanja na putu" zbog pražnjenja baterije daleko od punjača.

U BMW-u su sada osmislili novi način da se prebrode negativni stavovi prema električnim automobilima. U svoje zvanične mobilne aplikacije su za modele BMW-a i Minija (My BMW App i MINI App) ugradili novu funkciju, nazvanu Electric Vehicle Analysis. Vlasnici njihovih automobila s klasičnim pogonima sada mogu da iskoriste aplikaciju kako bi vidjeli da li je prelazak na električni automobil za njih izvediva i realna opcija, navodi Autonet.hr.

Vozači moraju svojim automobilom, koji ima ugrađen najmanje BMW Operating System 7, da prevale 2.000 kilometara u najmanje 200 pojedinačnih vožnji. Nakon toga unutar aplikacije mogu da pokrenu simulaciju, a ona će im izračunati koliko od tih analiziranih vožnji bi se moglo odraditi s jednim punjenjem baterije, u slučaju da voze sličan baterijsko-električni model BMW-a ili Minija.

Simulacija se koristi stvarnim podacima iz vožnji, pa vlasnicima daje vrlo realan pogled na situaciju. U analizi je moguće vidjeti i opcije punjenja pri dužim putovanjima te vremena koja bi se, da se koristio elektropogon, morala provesti na punjačima. "Električna vozila se lako mogu ugraditi u dnevnu rutinu mnogih vozača, samo većina to nije imala priliku da proba", objašnjavaju iz BMW-a, čija ažurirana aplikacija sada može pomoći vlasnicima vozila da donesu odluku o prelasku na električne automobile.