U BiH tek na 16. poziciji

Dacia Sandero važi za najprodavaniji model automobila u Evropi

Autor: Biznis.ba
Dacia Sandero važi za najprodavaniji model automobila u Evropi
Dacia Sandero / Ilustracija

Volkswagenov Golf je dugo bio pojam najprodavanijeg automobila, ali danas su stvari drugačije. Na sceni su sada neki novi igrači.

Jedan od primjera je Tesla, odnosno Model Y, koji trenutno drži glavni teret elektrifikacije u Evropi. Tokom prvih 10 mjeseci ovaj je model prodan u čak 183.799 primjeraka, i to na tržištima zemalja EU, EFTA i Velikoj Britaniji.

Međutim, to ne znači da je Teslin Model Y najprodavaniji evropski model. Prodaja je odlična, ali nije najprodavaniji. Za sada je na drugoj poziciji.

Status najprodavanijeg modela u Evropi još uvijek drži Dacia Sandero, doznaje Automotive News. Jedan od najjeftinijih modela na evropskom tržištu je i među najomiljenijima. U prvih deset mjeseci je u Evropi dosegao minimalno bolji rezultat od Tesle, ali ipak bolji. Sandero je dosegao prodaju od 184.088 primjeraka.

Na trećem mjestu je Volkswagen T-Roc sa 164.833 primjerka, a na četvrtom mjestu se smjestio nekadašnji evropski bestseler, Peugeot 208, sa 163.672 prodana primjerka. Top 5 zaokružio je Renault Clio sa 154.493 prodana primjerka ove godine.

Inače, Dacia Sandero je na 16. poziciji po prodaji u Bosni i Hercegovini u 10 mjeseci ove godine. Od ukupnih 8.893 automobila koji su našli vlasnike na bh. tržištu, prodano je 134 modela Dacia Sandero. Lider kod nas i dalje je Škoda Octavia (774 automobila).