pozitivan pomak

Dionice Tesle porasle deseti uzastopni dan

Autor: Biznis.ba
Dionice Tesle porasle deseti uzastopni dan
Foto: Arhiv

Tesline dionice porasle su oko 4% u utorak, osiguravši deseti uzastopni dan rasta.

Pozitivni pomaci znače da je Tesla izbrisao sve svoje gubitke od početka godine, pri čemu su dionice porasle za oko 5% od početka godine. Dionice su također porasle za oko 75% otkako su u aprilu dostigle najniži nivo u 52 sedmice.

Analitičari su pripisali zasluge firminoj proizvodnji i isporukama vozila u drugom tromjesečju, koji su nadmašili očekivanja Wall Streeta, zajedno sa zamahom oko Teslinog poslovanja s umjetnom inteligencijom.

"Odjednom, tržište cijeni potencijal rasta za Teslu", rekao je Seth Goldstein, dionički strateg u Morningstaru, za Yahoo Finance. "Isporuke u prvom tromjesečju iznenadile su pad pa je tržište pretpostavljalo nižu stopu rasta i zato smo vidjeli veliki porast."

Tesla bi trebala objaviti svoje sljedeće tromjesečne rezultate 23. jula nakon zatvaranja tržišta. Zadirkivao je razvoj pristupačnijih električnih vozila, što ulagači vide kao još jedan ključni katalizator rasta, prenosi SEEbiz.

Ali Goldstein je rekao da će firma morati postaviti "čvrstu, konkretnu vremensku liniju" kada je riječ o uvođenju tih automobila, za što je kompanija ranije rekla da bi se moglo dogoditi već 2025. godine.

"Moramo vidjeti da se to ispuni ili pogura ranije kako bi Wall Street mogao pretpostaviti da će Tesla doživjeti drugi val rasta isporuka počevši od 2026.", rekao je. "Sve dok taj narativ ostaje netaknut, mislim da će dionice biti u redu. Ali ako se to izbaci ili ako uprava zvuči nesigurnije da će se to dogoditi, onda mislim da bismo mogli vidjeti pad dionica."

Osim zarade i isporuke, ulagači će također tražiti još jednu priliku za rast: robotaxis. Firma bi trebala predstaviti svoj dugo očekivani robotaxi 8. augusta.