Pretprodaja

Dionice Tesle potonule zbog najave otpuštanja više od 10% globalne radne snage

Autor: Biznis.ba
Dionice Tesle potonule zbog najave otpuštanja više od 10% globalne radne snage
Foto: Pexels

Dionice Tesla pale su za više od 1% u pretprodaji u ponedjeljak zbog medijskih izvještaja da će proizvođač automobila otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage.

Dionice firme pale su za 1,2% u pretprodajnim poslovima u otprilike 7:30 ujutro ET.

"Dok pripremamo firmu za našu sljedeću fazu rasta, iznimno je važno sagledati svaki aspekt firme za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti", rekao je izvršni direktor Tesle Elon Musk u internom dopisu koji citira Reuters, tehnološka publikacija Electrek navedeno u prvom izvješću o otpuštanjima.

"Kao dio ovog napora, izvršili smo temeljit pregled organizacije i donijeli tešku odluku da smanjimo broj zaposlenih za više od 10% na globalnom nivou", stoji u dopisu.

CNBC nije mogao nezavisno provjeriti dopis i zatražio je komentar.

Tesla je u decembru 2023. imala 140.473 zaposlenika.

Dionice Tesle pretrpjele su gubitke posljednjih mjeseci, pale su za 31% od početka godine zbog sve manje potražnje za električnim vozilima i sve jače konkurencije kineskih proizvođača automobila.

Predviđajući otpuštanja, firma je ranije ovog mjeseca izvijestila o svom prvom godišnjem padu isporuka vozila od 2020., kada je pandemija Covid-19 poremetila proizvodnju izvan potražnje — isporuke u prvom tromjesečju pale su za 8,5% na godišnjem nivou na 386.810 u prvom tromjesečju, s proizvodnja manja za 1,7% u odnosu na prethodnu godinu i 12,5% uzastopno.

Isporuke služe kao aproksimacija prodaje Tesle, ali nisu precizno definirane u komunikaciji dioničara firme.

Od tada je firma također pribjegla smanjenju cijene pretplate za svoj vrhunski sistem pomoći vozaču, paket Full Self-Driving, za kupce u SAD-u – što je u oštrom sukobu s prethodnim Muskovim obećanjima da će FSD naknada samo rasti Tesla pojačava značajke i funkcionalnost sistema.