56 mlrd dolara

Dionice Tesle povećane nakon Muskovog paketa plate

Autor: Biznis.ba
Dionice Tesle povećane nakon Muskovog paketa plate
Foto: X

Dionice Tesle skočile su u pretprodaji nakon što je Elon Musk rekao da su dioničari spremni odobriti njegov kontroverzni paket plata od 56 milijardi dolara i odluku o preseljenju osnivanja proizvođača električnih automobila u Teksas.

U četvrtak u 04:49 ET, dionice Tesle bile su 6,85% više u trgovini prije tržišta.

Dioničari Tesle glasovali su o dvije rezolucije i mogu dati svoje mišljenje do godišnje skupštine tvrtke u četvrtak. Prva mjera koja se razmatra je hoće li dati zeleno svjetlo za paket isplata od 56 milijardi dolara koji su dioničari prvotno odobrili 2018., prije nego što ga je sudac iz Delawarea poništio u januaru.

Druga je odluka treba li Tesla prenijeti svoju državu osnivanja iz Delawarea u Texas. Taj je prijedlog iznijet nakon što je Musk ranije ove godine pitao svoje sljedbenike na platformi društvenih medija X bi li Tesla trebao izvesti takav potez - na odlučno da.

Musk je sada rekao da obje ove rezolucije trenutno prolaze "velikim marginama", ne otkrivajući detalje, prenosi SEEbiz.

Početni paket plata imao je agresivne ciljeve za Teslinu financijsku izvedbu i tržišnu vrijednost - i, dok se firma pretvorila u jednog od najvećih svjetskih proizvođača električnih automobila, puno se toga promijenilo od 2018.

Tesla se suočava sa usporavanjem rasta i povećanom konkurencijom, posebno od strane kineskih igrača. U to je vrijeme Musk također kupio Twitter, koji se sada zove X, i pojačao fokus na druge projekte, uključujući svoju firmu Neuralink koja se bavi razvojem računarskih sučelja i firmu za umjetnu inteligenciju xAI.