Auto

Dionice Volva potonule nakon najave da će smanjiti udjel u Polestaru

Autor: Biznis.ba
Dionice Volva potonule nakon najave da će smanjiti udjel u Polestaru
Foto: Volvo

Dionice Volvo Carsa pale su u petak, nakon što je kompanija rekla da će razrijediti svoj udio u proizvođaču električnih vozila Polestar raspodjelom 62,7% svojih udjela svojim dioničarima.

Taj bi potez "omogućio Volvo Carsu da koncentriše svoje resurse na sljedeću fazu svoje transformacije", rekla je firma u izjavi objavljenoj u petak, piše SeeBiz.

Dionice firme pale su za više od 5% oko 10:00 ujutro po londonskom vremenu, smanjivši neke od ranijih gubitaka.

Ako bude odobreno tokom godišnje skupštine tvrtke u martu 2024., Volvo bi zadržao oko 18% Polestarovih dionica.

“Budući da imamo značajnu operativnu saradnju s Polestarom i finansijski odnos, logično je da zadržimo utjecaj kroz manji udio od 18,0 posto u Polestaru,” rekao je Jim Rowan, predsjednik i izvršni direktor Volvo Carsa.

Ova objava dolazi nakon što je firma ranije ovog mjeseca rekla da će prestati finansirati posrnulu marku Polestar i da razmatra prilagođavanje svog udjela u proizvođaču električnih vozila. Rowan je tada rekao da su promjene dio "prirodne evolucije" u odnosu između proizvođača automobila.

Polestar je nekoć bio reklamiran kao firma za električna vozila u usponu, ali od tada se borio za uspjeh. Ranije ove godine, kompanija je rekla da planira otpustiti oko 15% svoje radne snage jer se suočava s "izazovnim tržišnim uvjetima".

Polestar je u januaru saopštio da nije ostvario cilj isporuke za 2023., navodeći niske razine potražnje, stalnu inflaciju i rat cijenama koje je potaknuo konkurentski proizvođač električnih vozila Tesla kao ključne faktore. Izazovi firme potaknuli su među analitičarima pitanja o njenim vezama s Volvom.

Volvo Cars je u petak saopštio da će njegov većinski dioničar, kineska automobilska kompanija Geely Holding, "nastaviti pružati operativnu i finansijsku potporu Polestaru".