istraživanje

Do 2030. u Evropi će biti 7 posto kineskih automobila

Autor: Biznis.ba
Do 2030. u Evropi će biti 7 posto kineskih automobila
Foto: Unsplash

Prema nedavnom istraživanju italijanskih nacionalnih automobilskih udruženja, kineski automobili će predstavljati sedam posto evropskog tržišta automobila do 2030. godine, dok je tržišni udi o evropskih automobila u Kini smanjen.

Dok Evropljani zaostaju, Kinezi koračaju krupnim koracima ka elektrifikaciji. Država daje subvencije lokalnim proizvođačima električnih automobila, a oni proizvode više automobila nego što mogu da prodaju na lokalnom tržištu.

Višak stiže i u druga područja svijeta, uključujući i Evropu. Naravno, po nižoj cijeni od modela evropskih marki. Sve skupa remeti planove prodaje evropskih modela, a Evropska komisija najavljuje podizanje carinske stope na uvoz kineskih automobila od jeseni kako bi zaštitila domaće brendove.

Prema nedavnoj studiji koju su sprovela italijanska nacionalna automobilska udruženja Aniasa i Bain&Company, kineski automobili će do 2030. godine predstavljati sedam posto evropskog tržišta automobila. Kineske marke trenutno zauzimaju 2,5 po sto tržišnog udjela u Evropi.

To će imati veći utjecaj u zemljama poput Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije i Španije, s obzirom na to da su one među najvećim uvoznicima automobila na Starom kontinentu. Također, Kinezi najavljuju gradnju evropskih fabrika što će im olakšati poslovanje i povećanje prodaje, prenosi Autoblog rs.

U međuvremenu, najviši organi Evropske unije insistiraju na uvođenju viših carina na automobile proizvedene u Kini. Međutim, njemački proizvođači koji zavise od prodaje u Kini i čija prodaja pada na tamošnjem tržištu se protive ovoj odluci.

Njemački brendovi, koji imaju fabrike u Kini, smatraju da bi EU trebalo da snizi tarife na električne automobile iz te azijske zemlje, a ne da ih povećava. Veći uvozni porezi bi usporili tranziciju Evrope na automobile s nultom emisijom, tvrde oni.

Međutim, Evropa je na raskrsnici i još uvijek neodlučna da li da krene putem čiste elektrifikacije ili kupcima ostavi izbor, što se trenutno čini najrealnijim scenarijom ako će slušati glas tržišta.