Najkasnije do 2026. godine

Dubai nabavlja više od 100 letećih automobila

Autor: Biznis.ba
Dubai nabavlja više od 100 letećih automobila
Foto: X

Kompanija Avitera iz Dubaija naručila je više od 100 letećih automobila koji će prevoziti stanovnike svjetske prijestolnice luksuza kada budu u upotrebi 2025, najkasnije 2026. godine.

Dvosjede koji mogu da se kreću po zemlji, ali i da se po potrebi pretvore u letjelice, holandski PAL-V napravit će i isporučiti u Dubai.

Naručilac je Avitera, čiji je plan da stanovnicima Emirata ponudi rješenje za lako stizanje do željene destinacije.

Muhanad Vada, generalni direktor Avitere, navodi da je riječ o automobilu koji može da se parkira na običnom parkingu.

„Moći ćete da ga vozite po tlu i moći ćete da pretvorite ovaj automobil u letjeće vozilo u roku od dva minuta. Potrebna mu je pista, to jest put od 120 metara da bi mogao da poleti i popet će se do maksimalnih 3.400 metara. Po slijetanju, možete ga voziti kao normalan automobil do svoje kuće ili drugog odredišta. Koristit će isto gorivo koje se koristi za obične automobile. Dakle, to je vožnja automobila sa motorom aviona po putu“, objasnio je Vada u intervjuu za Khaleej Times.

PAL-V Liberty, poznat kao prvi pravi leteći automobil na svijetu zbog toga što je kombinacija žiroplana i automobila, rješava potrebu da se putuje nezavisno od zakrčenih puteva i poboljšava fleksibilnost putovanja.

Sa dometom od 500 kilometara i maksimalnom brzinom od 180 kilometara na čas, ovaj leteći auto skraćuje vrijeme putovanja na posao ili bilo koju drugu destinaciju.

Dubai i Abu Dabi preuzimaju vodeću ulogu u rješavanju izazova takozvane posljednje milje, to jest stizanja do finalne destinacije koja je udaljenija od aerodroma i do nje se ne može stići komercijalnim ili privatnim letovima.

Nedavno je Dubai potpisao ugovor i sa američkom kompanijom Joby Aviation da bi u narednih šest godina upravljala sektorom vazdušnih taksi vozila.

Vada otkriva da će se njihovi leteći automobili u početku koristiti za privatnu i državnu upotrebu. No, prije toga budući vozači (ili piloti) ovakvih vozila morat će da prođu specijalnu obuku u trajanju od nekoliko mjeseci.

„Očekujemo da će ovaj leteći automobil biti predstavljen krajem 2025. ili tokom 2026. godine“, istakao je direktor Avitere.

Komentarišući cijenu naručenih letećih automobila, Vada je rekao da će vozilo koštati gotovo kao 10 posto vožnje helikopterom, a operativni troškovi također neće prelaziti 10 posto vrijednosti helikoptera.