samo odabrana tržišta

Električni Alfa Romeo Junior možda i na američkom tržištu

Autor: Biznis.ba
Električni Alfa Romeo Junior možda i na američkom tržištu
Foto: X.com

Izgleda da bi novi Alfa Romeo Junior (nesuđeni Milano) mogao da se nađe i na američkom tržištu.

U razgovoru za Automotive News Europe, Tiago Guzzafame iz Alfa Romea je između ostalog rekao i ovo: „Pokazat ćemo Junior Veloce našim dilerima u SAD, uz pitanje da li vide potencijal za mali električni automobil na odabranim tržištima, kao što su California i Florida.”

Iako ništa još nije odlučeno Alfini dileri koji su željni novih proizvoda mogli bi da iskoriste priliku.

4170 mm dugački Junior Veloce ima prednji elektromotor sa 207 kW/280 KS i 345 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 5,9 sekundi i maksimalnu brzinu veću od 200 km/h.

Litijum-jonska baterija od 54 kWh obezbjeđuje WLTP domet od 410 km. Kada je baterija prazna, može se napuniti od 10-80% za manje od 30 minuta sa brzim punjačem od 100 kW DC.

U opremi su i LED farovi, sportski podešeno vešanje i točkovi od 20 incha, kao i enterijer sa dvostrukim ekranima od 10,25 inča i ChatGPT ugrađenim u sistem za prepoznavanje glasa, prenosi Autoblog rs.

Tu je i sistem poluautonomne vožnje nivoa 2 koji kombinuje inteligentni prilagodljivi tempomat sa funkcijom centriranja trake.

Automotive News procjenjuje da bi ovaj električni crossover u SAD-u koštao oko 42.000 dolara. Time bi Junior bio nešto jeftiniji od modela Tonale, koji počinje od 43.845 dolara. Konkurenciju bi činio prije svega Tesla Model Y, koji startuje od 44.990 dolara i ima domet od 515 km.