Ohrabrujuća prognoza

Električni automobili uskoro jeftiniji od benzinaca i dizelaša

Autor: Biznis.ba
Električni automobili uskoro jeftiniji od benzinaca i dizelaša
Foto: Unsplash

Stručnjaci kažu da će za proizvođače automobila biti ključno da izbace jeftinije modele.

Električna vozila će biti jeftinija za proizvodnju od automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2027. godine zahvaljujući novim proizvodnim tehnikama i nižim troškovima baterija, rekao je Pedro Pacheco, potpredsjednik istraživanja u Gartneru.

Troškovi baterija padaju, ali troškovi proizvodnje će pasti brže zbog inovacija kao što je gigakasting, kada se veliki dijelovi automobila izlivaju kao jedan komad, umjesto da se koriste desetine zavarenih spojeva i drugih načina za povezivanje elmenata vozila.

Tesla, koju Pacheco i drugi stručnjaci navode kao lidera u inovacijama u smanjenju troškova montaže, bio je pionir u gigakastingu.

Stopa prelaska na električna vozila je usporila na brojnim ključnim tržištima, uključujući SAD i Evropu, a stručnjaci kažu da će za proizvođače automobila biti ključno da izbace jeftinije modele, prenosi SEEbiz.

Pacheco je rekao da samo gigakasting može smanjiti troškove karoserije u bijeloj boji za najmanje 20 posto. Ostale uštede će doći korišctenjem baterije kao strukturnog elementa, rekao je on.

Troškovi baterija padaju iz godine u godinu, rekao je on, ali pad troškova montaže je novi faktor koji će dovesti električna vozila u paritet sa automobilima na benzin i dizel brže nego što se ranije mislilo, rekao je Pacheko za Automotive News Europe.