Cyber bezbjednost

Električni Fiat 500 bi mogao da dobije i verziju sa benzinskim motorom

Autor: Biznis.ba
Električni Fiat 500 bi mogao da dobije i verziju sa benzinskim motorom
Foto: Ilustracija

Sadašnji benzinski Fiat 500 bi mogao da bude zamijenjen konvertovanim 500e kada nova pravila EU o cyber bezbjednosti stupe na snagu.

Prema izvještajima pojedinih medija, električni Fiat 500e bi mogao da dobije i verziju opremljenu benzinskim motorom.

Italijanske novine Il Corriere della Sera su objavile da je Fiat poslao pismo svojim dobavljačima tražeći da li bi mogli da ispune povećanje nivoa proizvodnje u fabrici u Mirafjoriju, u Italiji, na 175.000 automobila godišnje.

Automotive News Europe (ANE) citira dobavljače koji tvrde da bi ovo povećanje od gotovo 100.000 automobila (u poređenju sa 77.260 proizvedenih u Mirafjoriju 2023.) skoro u potpunosti obuhvatalo 500 sa benzinskim motorom.

Izgledi bez presedana da se električni automobil opremi motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem navodno dolazi zbog predstojećih novih zahtjeva za cyber bezbjednost u EU. Njihovo uvođenje bi sprečilo da postojeći 500 sa benzinskim motorom (koji se proizvodi u Poljskoj) ostane u prodaji bez ponovne homologacije uz značajne troškove.

Ista pravila će uskoro dovesti do kraja prodaje Porsche Macana i modela 718 Boxster/Cayman u EU.

ANE piše da Fiat tek treba da odobri konverziju 500e na benzin. Moguće je da bi mogao da se odluči da ponovo ažurira Fiat 500 u Poljskoj, kao što je uradio sa Fiat Pandom, koja će se proizvoditi do najmanje 2027. Međutim, ANE dodaje da je platforma 500 EV evolucija one od Alfa Romeo Mito i da je automobil napravljen na staroj Mito proizvodnoj liniji, sugerišući da je sve već na mjestu za konverziju na benzin.

Benzinski 500 je ključni model za Fiat. Prema podacima Jato Dynamicsa, prošle godine je širom Evrope prodato 173.187 modela Fiat i Abarth 500, od ​​čega su 108.943 benzinci, prenosi Autoblog.