Breatheov softver

Električni Volvo: Punit će se i do 30 posto brže

Autor: Biznis.ba
Električni Volvo: Punit će se i do 30 posto brže
Foto: Volvo

Volvo je postao prvi proizvođač automobila koji je ostvario partnerstvo s londonskim startapom Breathe Battery Technologies, stekavši tako pristup najnovijoj verziji njihovog patentiranog softvera za punjenje baterija električnih vozila pomoću algoritama.

Integracijom Breatheovog softvera u platformu za upravljanje baterijama koju je razvio Volvo, trebalo bi da se ostvari bolja optimizacija i poboljšanje performansi tehnologija punjenja.

Iz Volvoa navode da bi vozači njihovih automobila to mogli naviše da osjete pri samom vremenu punjenja koje bi trebalo da bude znatno kraće.

Konkretnije, iz Volvoa kažu da će se vrijeme punjenja od 10 do 80 posto kapaciteta smanjiti i do 30 posto, zadržavajući pritom istu gustinu energije i dometa. Ističu, također, da brže punjenje neće uticati na životni vek baterije, prenosi Autoblog.

Za razliku od tradicionalnog punjenja koji se oslanja na unaprijed određene parametre, Breathov softver koristi prilagodljivo punjenje za dinamičku kontrolu baterije u stvarnom vremenu, što rezultira znatno kraćim vremenom punjenja.

Koristeći algoritme, softver upravlja procesom punjenja u skladu sa stanjem baterije, izbjegavajući pritom rizik od stvaranja takozvanog litijumskog platinga, koji može da naškodi performansama i životnom vijeku baterije.