prvi korak

EU i Kina kreću u razgovore o planiranim carinama za električna vozila

Autor: Biznis.ba
EU i Kina kreću u razgovore o planiranim carinama za električna vozila
Foto: Unsplash

Kina i Evropska unija složile su se započeti razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na evropsko tržište, rekli su u subotu visoki dužnosnici obje strana.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da ga je evropski povjerenik Valdis Dombrovskis obavijestio da će biti konkretnih pregovora o carinama s Kinom.

Potvrda je stigla nakon što je kinesko ministarstvo trgovine priopćilo da su se njegov čelnik Wang Wentao i Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, složili započeti konzultacije oko antisubvencijske istrage EU-a o kineskim električnim vozilima.

"Ovo je novo i iznenađujuće jer u posljednjih nekoliko sedmica nije bilo moguće ući u konkretan raspored pregovora", rekao je Habeck u Šangaju.

Rekao je da je to prvi korak i da će biti potrebni još mnogi. “Daleko smo od kraja, ali barem je to prvi korak koji prije nije bio moguć.”

Ministar je ranije u subotu rekao da su vrata Evropske unije otvorena za razgovore o carinama EU-a na kineski izvoz, prenosi SEEbiz.

"Ono što sam danas sugerirao svojim kineskim partnerima jest da su vrata otvorena za razgovore i nadam se da se ta poruka čula", rekao je u svojoj prvoj izjavi u Šangaju, nakon sastanaka s kineskim dužnosnicima u Pekingu.

Habeckov posjet je prvi od strane visokog europskog dužnosnika otkako je Bruxelles predložio velike carine na uvoz kineskih električnih vozila (EV) u borbi protiv onoga što EU smatra pretjeranim subvencijama.

Habeck je rekao da ima vremena za dijalog između EU-a i Kine o pitanjima carina prije nego carine stupe na punu snagu u novembru i da vjeruje u otvorena tržišta, ali da tržišta zahtijevaju jednake uvjete.