Auto

EV, hibridni i plinski pogon: Neki zanimljivi automobili dolaze 2024

Autor: Biznis.ba
EV, hibridni i plinski pogon: Neki zanimljivi automobili dolaze 2024
tesla fabrika

Sljedeće godine će biti predstavljena nova, zaista pristupačna električna vozila, kao i nekoliko zanimljivih opcija za ultra-bogate. Također ćemo vidjeti povratak nekih klasičnih modela.

Chevrolet Equinox EV

Iako već postoji mnogo električnih SUV vozila na tržištu, ono što će istaknuti Chevy Equinox EV je njegova cijena. Očekuje se da će cijene početi oko 30.000 dolara, što Equinox EV čini jednim od najjeftinijih električnih vozila koje možete kupiti.

Ovo neće biti samo Chevy Equinox sa svojim plinskim motorom zamijenjenim baterijama. Biće to potpuno drugačiji SUV, koji će dijeliti veći deo svog inženjeringa sa drugim GM-ovim električnim vozilima kao što su Cadillac Lyriq i GMC Hummer EV. Početna cijena će biti za smanjenu verziju s pogonom na prednje kotače i domet vožnje od 250 milja uz puno punjenje. Skuplji modeli sa pogonom na sve točkove i dužim dometom također će biti dostupni, naravno, za više novca.

Volvo EX30

Govoreći o jeftinom, potpuno električni EX30 neće biti samo jeftin električni Volvo. To će biti najjeftiniji Volvo model za plin ili električni.

Kao što biste i očekivali, osnovna cijena od 35.000 dolara bit će za prilično smanjenu verziju sa jednim motorom i stražnjim pogonom. One sa pogonom na sve točkove i više funkcija će, naravno, koštati više. Ipak, EX30 će biti među najpristupačnijim EV na tržištu, a čak i najjeftinija verzija će nuditi do procijenjenih 275 milja dometa. Unutra, Volvo dizajneri su smislili pametne, veoma fleksibilne unutrašnje prostore za odlaganje ovog malog SUV-a.

Volkswagen ID. Buzz

VW ID. Buzz je već dostupan u Evropi, ali Amerikanci dobijaju specijalnu ekstra veliku verziju ovog kombija u retro stilu sa više prostora i standardnim trećim redom sjedišta, što omogućava da automobil stane do sedam putnika. I dalje će biti malo kraći, naprijed-nazad, od konkurentskih monovolumena na plin, kao što je Chrysler Pacific. To je dijelom zahvaljujući činjenici da je ID. Buzzu nije potreban prostor za benzinski motor.

Dizajniran je tako da podsjeti na poznati VW Microbus. Biće dostupan u verziji sa pogonom na sve točkove i električnim motorima koji mogu da proizvedu do 330 konjskih snaga, mnogo više od klasičnog sa svojim malim benzinskim motorom.

Cadillac Celestiq

Dok General Motors čini električna vozila pristupačnijim sa Equinox EV, njegov novi Cadillac Celestiq je sasvim druga stvar. Cijene ovog pojedinačno ručno izrađenog električnog vozila kreću se od oko 300.000 dolara, deset puta najjeftinije Equinox EV, ali to je samo početak. Celestiq je vrlo prilagodljiv i kupci mogu naručiti širok izbor pojedinačnih boja i opcija.

To je pokušaj GM-a da povrati dio Cadillac-ove slave iz 1950-ih kada su vrhunski modeli mogli biti nešto blizu cijenama Rolls-Roycea. Dok je Cadillac posljednjih godina predstavio nekoliko konceptualnih automobila koji su nagovijestili ovaj nivo raskoši, Celestiq je prvi od njih koji će biti ponuđen kupcima.

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser se vraća na američko tržište otprilike tri godine nakon što je model posljednji put prodat ovdje. Ali vraća se u sasvim drugačijem obliku. Ovog puta, radi se o manjem SUV-u u retro stilu koji se direktno nadmeće s Jeep Wranglerom i još jednim oživljenim klasikom, Fordom Bronco.

To je dio mnogo većeg industrijskog trenda prema SUV-ovima i kamionima s ozbiljnim terenskim mogućnostima, poput novog Ford Bronco. Uprkos svom klasičnom izgledu, novi Land Cruiser će biti dostupan samo kao hibrid, sa gasnim motorom i električnim motorom u kombinaciji za proizvodnju do 326 konjskih snaga. Kompanija očekuje da će početi oko 55.000 dolara.

Ferrari Purosangue

Sa skoro svakim većim ultra-luksuznim proizvođačem koji nudi SUV, uključujući Lamborghini i Rolls-Royce, Ferrari sada nudi i jedan. Zapravo, Ferrari Purosangue ne naziva SUV-om jer ovo vozilo nema pretpostavku za sposobnost vožnje van puta. Ali ima (relativno) visoku poziciju sjedenja kao što su vozači SUV-a. Također ima četvoro vrata, iako su zadnja ponešto skrivena kako bi se održao klasični Ferrarijev izgled sportskog automobila.

Pokrenut V12 motorom od 715 konjskih snaga, Purosangue ima sofisticirani sistem ovjesa koji pomaže u održavanju sposobnosti u krivinama po kojima je Ferrari poznat čak i sa ovom visokom karoserijom. Cijene počinju od oko 400.000 dolara. Prvi američki kupci će svoje Purosangue dobiti početkom 2024.

Ram 1500 Ramcharger

Ram 1500 Rev i Ramcharger će se naći u prodaji krajem sljedeće godine. Rev je prvi potpuno električni kamion marke Ram i bit će dostupan s dometom vožnje do 500 milja prije nego što ga treba napuniti.

Ram 1500 Ramcharger je plug-in hibrid, ali se na neke važne načine razlikuje od većine plug-in hibridnih vozila. Posjeduje 6-cilindarski plinski motor pored snažnih baterija i električnih motora, ali može prijeći čak 145 milja na bateriju prije nego zatreba plinski motor. To je veći domet samo za EV nego što većina plug-in hibrida može upravljati. Također, može koristiti DC brze punjače za brzo punjenje svojih baterija što većina plug-in hibrida ne može. Zajedno, ovi faktori znače da bi se Ramcharger mogao koristiti kao potpuno električno vozilo sa plinskim motorom koji je rijetko potreban.

Honda Prologue

Honda nije bila na vrha u proizvodnji električnih vozila. Dok je Honda nudila električna vozila u SAD-u prije nego što su oni uglavnom bili nišni modeli na nišnim tržištima, poput Kalifornije. Prologue će biti prvi Hondin pravi mainstream EV model. Biće napravljen korišćenjem GM-ove Ultium EV tehnologije tako da će deliti mnogo svog osnovnog inženjeringa sa Chevrolet Equinoxom.

Pitanje je da li Honda, počevši od inženjeringa druge kompanije, može napraviti nešto što se dovoljno ističe u prepunom polju električnih SUV-ova srednje veličine da privuče kupce. Ali ime marke Honda ima ozbiljnu težinu kod potrošača. Očekuje se da će cijene za Prologue početi blizu 50.000 dolara.