Zbog dizajna

Evropski stručnjaci zabrinuti zbog Teslinog Cybertrucka, kažu da će biti smrtonosan

Autor: Biznis.ba
Evropski stručnjaci zabrinuti zbog Teslinog Cybertrucka, kažu da će biti smrtonosan
Foto: Cybertruck

Najočekivaniji Teslin model Cybertruck bit će prava opasnost na cestama, tvrde stručnjaci.

Kritičari su ukazali na Cybertruckov dizajn oštrih rubova kao posebnu opasnost, zbog koje su ovo vozilo prozvali smrtonosnim.

"Nadamo se da Tesla neće dovesti ovo vozilo u Europu. Vozilo ove veličine, snage i ogromne težine bit će smrtonosno za pješake i bicikliste u sudaru", izjavilo je neprofitno Europsko vijeće za sigurnost prometa sa sjedištem u Bruxellesu za Reuters, a prenio je portal europskog udruženja za automobilsku logistiku.

Tesla nije otkrila planira li prodavati Cybertruck u Europi, a nisu niti odgovorili na zahtjev za komentar.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, već je prije rekao da bi Cybertruck bio manje opasan za pješake od ostalih kamiona, dok je Pedro Pacheco, analitičar Gartnera u Njemačkoj, rekao je da su evropski propisi koji osiguravaju zaštitu glava i nogu pješaka u slučaju sudara strožiji od onih u SAD-u.

"Postoje mnogi aspekti regulative koje treba napraviti u smislu zaštite pješaka na testu sudara", rekao je Pacheco za Automotive News Europe. "Puno je napisano da Cybertruck ne može biti u skladu s propisima o zaštiti pješaka."

Nakon više odgoda, serijska proizvodnja započela je do novembru. Cybertruck se prodaje za 60.990 dolara za verziju s osnovnim pogonom na zadnje točkove - veliko povećanje cijene u odnosu na izvorni plan. Isporuke za taj model počet će 2025.

Cybertruck s dva motora i pogonom na sva četiri točka počinje od 79.990 USD s procijenjenim dometom od 340 milja, 600 KS i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 4.1 sekundu. Isporuke te verzije počet će ove godine.

Cyberbeast vrhunske opreme počinje s 99.990 dolara, s 320 milja procijenjenog dometa, 845 KS i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 2.6 sekundi. Isporuke Cyberbeasta počinju sljedeće godine, najavili su iz Tesle.