ništa od turba

Ferrari ostaje uz atmosferske V12 motore

Autor: Biznis.ba
Ferrari ostaje uz atmosferske V12 motore
Foto: X

Ferrarijev novi V12 motor neće dobiti pomoć kroz turbopunjače. Šef razvoja proizvoda kompanije, Gianmaria Fulgenzi, rekao je da im dodavanje turba “ne pada na pamet”.

Rekao je za Autocar da Ferrari koristi turbopunjače kada mora da smanji motor uz zadržavanje izlazne snage. Atmosferski V12 koji pokreće novi model 12Cilindri, GT nasljednika modela 812, nije se smanjio, sa svojih 6,5 litara sada daje 830 konjskih snaga u novom superautomobilu.

Ferrari je potrošio mnogo novca da bi garantovao da će motor zadovoljiti Euro6e propise o emisiji bez ugrožavanja performansi, i uspjelo je. Novi 12Cilindri može da postigne 100 km/h za 2,9 sekundi i 200 km/h za 7,9 i juri sve do 340 km/h.

“V12 je prirodan,” rekao je. “To je nešto što stvara emocije, zvuk i ubrzanje od niskog do maksimalnog broja obrtaja. To je proizvod koji smo željeli da isporučimo.”, prenosi Autoblog rs.

Novi V12 je sličan motoru u 812 Competizione. Međutim, motor 12Cilindri može da modifikuje svoju krivu obrtnog momenta kroz treću i četvrtu brzinu sa sistemom nazvanim “Adaptive Torque Shaping”. Osmostepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom usmjerava snagu na zadnje točkove.