Krajem 2025.

Ferrari radi na jedinstvenim „zvučnim potpisima“ za svoje električne modele

Autor: Biznis.ba
Ferrari radi na jedinstvenim „zvučnim potpisima“ za svoje električne modele
Foto: X

Ferrarijevo prvo električno vozilo će se po ranijim najavama pojaviti krajem sljedeće godine.

Govoreći o elektrifikaciji, izvršni direktor Benedetto Vigna je potvrdio da je prvi Ferrari EV planiran za četvrto tromjesečje 2025. Zanimljivo je da je direktor rekao da razvojni tim ide ispred roka „za neke procese“.

U međuvremenu, nova fabrika kreirana posebno za hibridne i potpuno električne modele bit će operativna kod kuće u Maranelu u junu 2024. Iako se čini da se automobili sa benzinskim gorivom suočavaju sa postepenim ukidanjem, Vigna je rekao da SUS ima još mnogo toga da ponudi, a dodavanje sintetičkih goriva moglo bi da produži njegov životni vijek.

Vigna je u novom intervjuu rekao da će ovaj proizvođač automobila nastaviti da naglašava stil i performanse u svojim električnim vozilima i da oni neće izgubiti „jedinstveni“ osjećaj brenda.

Vigna je napomenuo da „električni automobili nisu tihi“ i ponovio da Ferrari radi na jedinstvenim „zvučnim potpisima“ za svoje modele; kompanija je 2023. patentirala EV izduvnu notu. Vigna naglašava da će tehnologija omogućiti Ferrariju da „radi mnogo stvari“ sa njima. Ferrarijevi kupci ne mare mnogo za funkcionalnost, što omogućava proizvođaču automobila da se fokusira na isporuku „emocija“ svojih automobila prije svega svojim klijentima.

Izvršni direktor, koji je preuzeo kormilo Ferrarija 2021. godine, rekao je da je uvjeren da kompanija i dalje može da pruži posebno iskustvo vožnje tako što će iskoristiti tehnologiju „na jedinstven način“.

Vigna je rekao i da ne vjeruje da će motori sa unutrašnjim sagorijevanjem ikada u potpunosti nestati sa tržišta luksuznih automobila, kao i da će Ferrari elektrifikovati 60 odsto svoje linije do 2026, prenosi Autoblog.